Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Goed voorbeeld

Documentaire Zelfregiecentrum Weert

In Weert staat een bijzonder zorgcentrum. Deze documentaire laat een mooi beeld zien hoe de bezoekers zo laagdrempelig mogelijk welkom worden geheten en medewerkers en bezoekers samen het centrum runnen en activiteiten organiseren.

De medewerkers zijn op zoek naar waar mensen blij van worden, wat hun talenten zijn in plaats van de focus op hun kwetsbaarheden. In de documentaire meer over hoe het ZRC is ontstaan en hoe bezoekers en medewerkers hier met veel plezier komen en werken.

Details

Geplaatst op: 12 februari 2018 - 11:15
Geplaatst door:
Trefwoorden: Weert, ZRC
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten