Themaoverzicht

Sociaal werk (algemeen)

Werkvelden Sociaal werk

Het Sociaal Werk is druk aan het vernieuwen. Inmiddels is immers duidelijk geworden dat de Wmo slechts de opmaat was voor nog veel ingrijpendere stelselherzieningen. De kern daarvan: kwetsbare mensen leren om (weer) op eigen benen te staan.
Van sociaal werkers wordt hierbij veel verwacht: duurzame oplossingen en methodieken om die ommekeer uitvoerbaar te maken. Daarvoor is nodig dat zorg, onderwijs, wonen, welzijn en werk in het lokale veld nauw samenwerken.
Sociaal werkers zijn daarbij de verbindende én beslissende factor. Hun grootste kwaliteit is dat ze talloze mensen laten ontdekken hoe ze kunnen meedoen in de samenleving. Dat is prettig voor die mensen zélf en het bespaart de schatkist jaarlijks miljoenen. Sociaal Werk doet ertoe! 

Nieuwsbericht

Mariska Overgaag is Sociaal Werker van het Jaar

Op 16 maart 2017 geplaatst door

Mariska Overgaag is sociaal werker bij sociaalwerkorganisatie Kwadraad en van daaruit bedenker en oprichter van Emma: Eerder Melden, Minder Achterstand. Mensen krijgen in een vroeg stadium begeleiding, als hun problemen en schulden nog te behappen zijn. Op het congres Dag van de Sociaal Werker werd zij gekozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2017.

Juryvoorzitter Marijke Vos prees Mariska’s vernieuwende aanpak voor mensen in financiële problemen. Mariska: ‘Wij gaan bij een melding van de woningcorporatie direct naar mensen toe. “Hoe gaat het, kunnen wij helpen?”.’

Sociaal werk doet ertoe
Tijdens het Zorg+Welzijn-congres Dag van de Sociaal Werker was de verkiezing van Mariska Overgaag een hoogtepunt. Die verkiezing ging dit keer tussen drie of eigenlijk vier genomineerden:

  • Jongerenwerker Lennert Bont van wijkcentrum Scan, die jongeren weer het gevoel geeft dat ze van betekenis zijn
  • Sanne Joosten en Aksana van Maanen van Vita Amstelland, die met z’n tweeën de bewoners van een Amstelveense flat met elkaar in contact brachten
  • Mariska Overgaag, sociaal werker van Kwadraad in Zoetermeer en oprichter van Emma

Zij bleven over nadat alle aangemelde kandidaten door de vakjury zijn beoordeeld op vernieuwing, verbindende kwaliteiten en lef, zichtbaarheid. Wie van de genomineerden met de eretitel ging strijken is vervolgens bepaald door de vakjury (50%), onlinestemmers (25%) en de bezoekers van de Dag van de Sociaal Werker (25%). Zij kozen dus voor Mariska Overgaag die zich de komende twaalf maanden Sociaal Werker van het Jaar mag noemen.

Buiten de hokjes
Mariska Overgaag is ‘zooó blij met de titel en de prijs. Het is ook een erkenning voor het werk. Ik heb voor Emma best buiten de hokjes getekend. Ik ben eindeloos bij de gemeente langs gegaan. Alle fracties heb ik gehad, tot de gemeente zei: “oké, we gaan het doen”. Lef loont, dat blijkt maar weer. Veel sociaal werkers hebben zoveel in hun mars, ze hebben zoveel ideeën en durf. Ik denk dat ze daar meer mee moeten doen.’

Belangrijke ambassadeur van het sociaal werk
Sociaal Werk Nederland is nauw betrokken bij de Verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar, onder andere via juryvoorzitter Marijke Vos (voorzitter Sociaal Werk Nederland). Bovendien is de Sociaal Werker van het Jaar een veelgevraagde ambassadeur van het sociaal werk, in nationale en lokale media. Daarnaast gaf Nora el Abdouni (sociaal werker van 2016) onder andere gastcolleges aan hogescholen.

Tijdens de Dag van de Sociaal Werker werd ook de Marie Kamphuis-lezing verzorgd, door Marcel Spierts. 

Lees het hele verslag van Caroline Stam (Zorg+Welzijn)
Hier vindt u de presentaties van de sprekers en workshops van de Dag van het Sociaal Werk. 

Bron: Zorg+Welzijn
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Functie: tekstschrijver
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Sociaal werk (algemeen)
Ik wil delen
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Thema'sVraag & AntwoordOnze ESF-subsidiePrivacy Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten