Blog

Zo lang mogelijk zelfstandig

3 december 2015 | 2 minuten lezen

Enige tijd geleden kwam ik ver op het Groningse platteland bij een oud en vervallen boerderijtje aan. Aangezien ik de voordeur niet kon vinden – en dus niet kon aanbellen - ging ik maar achterom. De achterdeur stond open en nadat er niet gereageerd werd op mijn geklop en geroep ging ik toch maar naar binnen.

Ik blijf roepen, maar pas na enige tijd in het huis rond te hebben rondgelopen zie ik een oud dametje in een grote leunstoel zitten, in een verder donker huis. Pas als ik al voor haar sta roept ze zacht en onzeker ineens ‘Is er iemand?’ Meteen vertelt ze me dat ze niet goed hoort. Dat was na mijn wandeling door het huis onnodig geweest.

De huisarts had dus wel gelijk. Daarom was ik namelijk afgereisd naar dit boerderijtje. Hij begon zich zorgen te maken over haar welzijn, maar volgens de vrouw was er niks aan de hand en redde ze zich prima. Toch voelt er iets niet goed. Geen wonder ook. Een vrouw alleen, op een verlaten boerderijtje, die amper ziet en amper hoort en bovendien ook nog eens slecht ter been is.

Het huis zelf is sowieso niet veilig voor iemand die niet goed ter been is en alles niet zo goed meer ziet. Mevrouw kookt op gas, en ik durf niet te garanderen dat ze nooit vergeet het gas uit te zetten. Bovendien staat de deur altijd open, met alle risico’s van dien. Iedereen – goedwillend of kwaadwillend – kan zomaar naar binnen lopen. Mevrouw ziet het probleem niet en wuift het gevaar weg, maar het is er wel degelijk.

Als ouderenadviseur is het mijn taak om ouderen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Maar dat adviseer ik alleen als de omstandigheden veilig en verantwoord zijn. Dus sta ik nu voor een dilemma. Want ik wil misschien wel dat mevrouw gaat verhuizen, maar uiteraard gebeurt dat alleen als ze dit zelf ook wil. En zelfs als ze wil verhuizen, waar zou ze dan naartoe gaan? Wat ze ook beslist, ik ondersteun haar bij dat besluit. Ik ga nu zorgen dat mevrouw de benodigde ondersteuning en hulpmiddelen krijgt om veilig thuis te blijven wonen. Of dat gaat lukken weten we natuurlijk nog niet. En de komende tijd ga ik wat vaker naar dat boerderijtje op het platteland om met mevrouw het gesprek aan te gaan en kijken of de situatie niet uit de hand loopt.

Wordt vervolgd dus.

Reiny van der Giezen is ambasadeur Sociaal werk en Sociaal miljonair.

Lid wordenContact