Publicatie

Visie Sociaal Werk Nederland op structurele echte Aanpak Armoede

24 november 2014 | 1 minuut lezen

De visie van de overheid op schulden: iedereen moet schulden zien te voorkomen
De huidige schuldhulpverlening is water naar de zee dragen. Beleidsmakers en overheden denken: we moeten voorkomen dat mensen schulden maken. We moeten burgers opvoeden in verantwoord financieel gedrag. Aan preventie doen met een website: vertellen dat je niet mag uitgeven wat je niet hebt. Dat je moet sparen. Maar dat weten de meeste mensen wel. Toch gaat het steeds vaker en erger mis.

De visie van de MOgroep: richt je op de groep burgers met structurele schulden
Overheden en beleidsmakers moeten zich richten op de juiste groep burgers, namelijk de mensen die structureel financiële problemen hebben. De miljoenen Nederlanders aan de onderkant van de samenleving: analfabeten, ouderen, migranten die de taal niet beheersen, mensen met LVG-, GGZ-problematiek, mensen met een laag IQ. Kortom: mensen voor wie de papiermolens te snel draaien en zorgvuldige administratie te ingewikkeld is. Die te weinig financiële armslag hebben en geen buffer. Die dus onmiddellijk door de bodem zakken bij ziekte, als de wasmachine stuk gaat, de relatie misloopt, hun baantje wordt opgedoekt, een kind problemen krijgt. Door de ontbrekende financiële armslag betekent één foutje of één keer pech: schulden. En één keer geen huur betalen leidt tot honderden euro’s achterstand die niet meer is in te lopen.

Waarom je richten op juist deze groep?
Geldgebrek staat niet op zich maar veroorzaakt doorgaans allerlei immateriële problemen en gedragsproblemen. Als ingrijpen uitblijft, verergeren die problemen. Dan kan een sneeuwbaleffect ontstaan, zeker als er sprake is van gezinnen met kinderen. Dat is niet alleen tragisch voor de mensen zelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Bovendien: hoe langer de problemen woekeren, hoe meer tijd, energie en uiteindelijk ook geld het de samenleving kost om mensen weer overeind te helpen.

Zie voor de complete visie de bijlage.

1 document toegevoegd
Lid wordenContact