Blog

Burgers én sociaal raadslieden eindeloos aan het (wacht)lijntje

28 augustus 2014 | 2 minuten lezen

Na een aantal weken vakantie weer aan het werk. De afstand die je tijdens je vakantie krijgt leidt soms spontaan tot andere inzichten. Ik keek om me heen en zag collega's die cliënten aan het helpen waren, de volgende dingen doen:

  • eindeloos wachten aan de telefoon tot ze bij de Belastingdienst iemand te spreken kregen;
  • dan te horen krijgen dat als IB het inkomen verandert, het in elk geval twee maanden duurt voordat Belastingdienst Toeslagen dat kan zien (hoe doen ze dat? Worden die gegevens door slakken van de ene afdeling naar de andere gebracht?);
  • weer bellen en dan weer eindeloos wachten om met de belastingdienst een betalingsregeling af te spreken voor een andere cliënt; en voor een derde cliënt te horen krijgen van de belastingdienst dat de BD ook hier een fout gemaakt heeft die de BD niet kan herstellen en dat 'er' dus maar bezwaar gemaakt moet worden;
  • in gesprek gaan met de Sociale Dienst omdat een klant inkomen uit arbeid heeft dat dan weer gekort wordt;
  • waarbij de SD niet aan de klant kan uitleggen hoe ze dat dan verrekenen.

WAAR ZIJN WE MEE BEZIG?
Hoe lang blijven wij, sociaal raadslieden, het normaal vinden dat hele gewone mensen zonder stoornissen, die gewoon kunnen communiceren, óns nodig hebben om te communiceren met de overheid OMDAT DIE OVERHEID ZELF NIET KAN/ WIL COMMUNICEREN. Of omdat onderdelen van die overheid het domweg vertikken om met andere onderdelen van de eigen organisatie te communiceren?
Waarom moeten wij onze kostbare tijd steken in het maken van bezwaarschriften omdat de overheid fouten die ze zelf maakt niet recht wil zetten? In dit digitale tijdperk is het toch te belachelijk voor woorden dat het twéé maanden duurt voordat info van IB terecht komt bij BDT? Waarom staat de BD hun klanten niet zodanig te woord dat klanten zelf kunnen bellen met de BD? En laat de Sociale Dienst zelf aan de klant uitleggen waarom ze een bepaalde beslissing hebben genomen, en gewoon luisteren naar de klant als die probeert iets duidelijk te maken.

Mee blijven werken om dit zieke systeem in stand te houden? Eerlijk gezegd ben ik het helemaal zat. Helemaal omdat wij hier in Zeist de laatste maanden overspoeld worden door cliënten die problemen hebben met toeslagen, belastingen en schulden. Volgens mij moet hier de beuk in en niet zo'n beetje ook!
Waarom proberen we niet de instelling van deze instellingen te veranderen? Natuurlijk gaan we er met de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden/MOgroep vervolg aan geven. Maar wie ideeën heeft kan hieronder reageren. Wordt vervolgd?

Ook een ergernis? Onder het mom van 'Kafka in Sociaal Raadsliedenland' nodigt de LOSR/MOgroep je van harte uit je ergernis in de vorm van een blog te delen! 

29 augustus 2014

Ha Elly,

..en jouw ergernis is dan nog de professionele. Je zult maar die cliënt zijn die geen geld voor eten heeft of constant in de stress schiet als er weer een brief van de BD, IB of SD op de mat valt. Een zwartboek?? Maar goed...sociaal raadslieden hebben al zoveel te doen. Deze wet wordt ook een ramp: http://www.telegraaf.nl/vrouw/mama/23010345/___Gelukkig_heb_ik_een_moestuin___.html . Of wordt dat gecompenseerd middels het kindgebonden budget?

29 september 2014

Elly,

Ik ben het op dit punt roerend met je eens. Met name die verwerkingstijd van 8 weken bij de belastingdienst Toeslagen is bespottelijk. Dat zou een actiepunt van LOSR moeten worden. Probeer dan maar eens als professional "mindful"te werken...

Tom van Schendel
raadslieden 's-Hertogenbosch

Lid wordenContact