Blog

Kill or be killed

Een te korte impressie van de studiereis in Boston en Los Angeles. Noblesse Oblige, armoede, overleven, gangmembers en het belang van kennis over gedrag van mensen die langdurig onder stress staan.
Jacqueline Beekman
5 februari 2018 | 2 minuten lezen

Neem Gary, een getatoeëerde reus van bijna twee meter. Op zijn achttiende had hij al tien leden van andere gangs afgemaakt. ‘Het was kill or be killed,’ zegt hij. Maar nu hij dertig is en vijf kinderen heeft wil hij zijn leven beteren.
Of Rose. Ze was zo moe was van de permanent geldstress dat ze ja zei tegen Bill van de “flits credit company”. Dus leende Bill haar 300 dollar voor de huur. Maar na een maand kwam hij die weer incasseren, met 500% rente. In natura afbetalen mocht ook, zei Bill…
Ik ontmoette Gary in Los Angeles en Rose in Boston, tijdens mijn studiereis naar de VS eind vorig jaar. Ze zijn twee van de miljoenen Amerikanen die voortdurend het ene gat met het andere dichten, en die vluchten in kortetermijngedrag, dat tijdelijk verlichting biedt. Ze doen “domme dingen”, met soms grote consequenties.
Om werkelijk weer perspectief te krijgen hebben ze langdurig intensieve begeleiding nodig. Dat hoorde ik van breinwetenschapper Beth Babcock (EMPath) en “gang-expert” Father Greg Boyle (Homeboy Industries). Die twee hebben in ieder geval één ding gemeen: hun denken en handelen is gekleurd vanuit een diep besef van recht en onrecht, en van verantwoordelijkheidsgevoel. Zij werken met een wetenschappelijke bewezen methode, en vanuit de overtuiging en dat ze kunnen bijdragen aan een betere wereld voor anderen en dus voor zichzelf. Ze snappen dat zij hun maatschappelijke positie kunnen inzetten om het verschil te maken. Ze staan met hun hoofd in de wolken, maar met beide poten in de klei. Een gezond recept om narcisme en te grote ego’s tegen te gaan overigens.
Ze geven een eigentijdse invulling aan het aloude “
Noblesse oblige”; letterlijk: ‘adel verplicht’. Anders gezegd: bevoorrechte mensen hebben de plicht om iets goeds te doen met hun privileges.
Wat mij betreft reikt Noblesse Oblige nog verder dan dat. Het gaat ook over u als lezer en over mij als schrijver van deze blog. Het gaat over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om op grond van onze maatschappelijke positie onze stem te laten horen en in actie te komen tegen armoede en geweld.
Tot welke mooie dingen dat kan leiden, zag ik in Amerika. Want Gary en Rose hebben het gered, dankzij de inspanningen van mensen als Beth Babcock en Greg Boyle. ‘Ik heb nu het geloof dat ik eindelijk voor mijn familie kan zorgen,’ zei Gary. Maar weet je wat mijn grootste beloning is Jacky? Dat mijn dochtertje weer tegen me opkijkt. Ze wil zelfs met me trouwen.’

Need I say more?

Lid wordenContact