Themaoverzicht

Sociaal raadsliedenwerk srw

Werkvelden sociaal werk

De samenleving wordt nog steeds complexer. Tegelijkertijd verwacht de overheid van de burger meer zelfredzaamheid en meer kennis van allerlei regelingen en voorzieningen. Ondertussen groeit de groep van kwetsbare mensen die van die regelingen en voorzieningen afhankelijk zijn. Zij zijn vaak aangewezen op een minimaal inkomen en zijn daarvoor bovendien afhankelijk van verschillende bronnen, met ieder hun eigen regels en voorwaarden. Sociaal raadslieden helpen deze burgers op een laagdrempelige manier met informatie, ondersteuning en gerichte adviezen. Hun werk is een onderdeel van het brede sociale werk, maar vraagt ook om specialistische sociaaljuridische kennis en vaardigheden.

Eric van der Burg
voorzitter LOSR

 

 

Nieuwsbericht

Schulden afkopen als psychiatrische behandeling

Op 5 november 2020 geplaatst door

Kan het oplossen van schulden helpen bij de behandeling van psychiatrische problemen? Die vraag moet de komende twaalf maanden worden beantwoord in een pilot met een kleine groep inwoners van Amstelveen. Wethouder Marijn van Ballegooijen verwacht er veel van. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Afgekocht
De vijftien tot twintig proefpersonen van het experiment kampen met schulden én psychiatrische problemen. Hun schulden worden in één klap afgekocht door de gemeente. Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat de komende twaalf maanden onderzoeken wat voor effect de aanpak heeft op de financiële en geestelijke gesteldheid van de deelnemers.

Verkokerd
'We zijn in de zorg niet handig bezig omdat we verkokerd werken', legt wethouder Marijn van Ballegooijen (werk en inkomen, zorg, PvdA) uit. 'Voor psychiatrische ondersteuning is zoveel meer nodig dan alleen medicatie en therapie. Maar hier komt de ironie: we vinden het volstrekt normaal om honderden, duizenden euro's aan medicatie uit te geven - maar dan heeft iemand misschien vijfduizend euro schuld, en dan is de oplossing vaak ver weg. Hoe logisch zou het zijn als we in de toekomst van het begin af aan kijken naar het hele plaatje?'

Terugverdienen
Wethouder van Ballegooijen hoopt dat iemand met bijvoorbeeld een bipolaire stoornis of een depressie zich, dankzij het wegnemen van de schulden, volledig richten op het herstel. 'Misschien kunnen we hun leven beter op de rit krijgen en dan een deel van de kosten nog terugverdienen ook.' Maar ook als dat niet het geval blijkt te zijn, verwacht Van Ballegooijen met de pilot veel te leren over de samenwerking tussen schuldhulpverlening en de psychiatrie.
Lees verder op de website van Binnenlands Bestuur. 

Bron: Binnenlands Bestuur
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten