Nieuwsbericht

Rotterdam wil af van wetgeving die jongeren het huis uit werkt

22 juli 2020 | 1 minuut lezen

Als je vanaf je eenentwintigste nog thuis woont, kun je meebetalen aan de lasten en gaat de uitkering van je ouders omlaag. Deze ‘kostendelersnorm’ draagt eraan bij dat jongeren dakloos raken, blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en Argos. De gemeente Rotterdam pleit er bij het kabinet voor om jongeren helemaal uit te sluiten van deze regel. 

Tweeënhalf jaar geleden zette zijn moeder Jason* samen met zijn broers en zussen uit huis. “Op het moment dat kinderen 21 jaar worden, tellen ze mee in het delen van de kosten”, legt Wim van Losser uit. Hij werkt bij de mentororganisatie Rotterdamse Douwers waar Jason terechtkwam via het gemeentelijk Jongerenloket. “Dit betekent dat de uitkering waarvan je ouders leven, gekort wordt. Dan moet je alles anders afspreken, en gaat het vaak botsen.”

Deze landelijke regelgeving, waarbij jongeren vanaf hun eenentwintigste door de gemeente geacht worden mee te betalen aan de huisvesting, heet de kostendelersnorm. De toepassing daarvan leidt niet zelden tot dakloosheid.

Het is een eerste conclusie die Vers Beton trekt uit onderzoek in samenwerking met OPEN Rotterdam en landelijk onderzoeksplatform Argos. Gesprekken met grote Rotterdamse jongereninstellingen Pameijer, Youz, Maaszicht, Enver, en met de Straatadvocaten en vrijwilligersorganisatie Rotterdamse Douwers, tonen dat de kostendelersnorm regelmatig een rol speelt in het dakloos raken van jongeren.

Rotterdam dringt daarom aan bij het kabinet om helemaal te stoppen met de toepassing van de kostendelersnorm voor jongeren tot 27 jaar1. Dat liet de woordvoerder van wethouder Richard Moti (werk en inkomen) aan Vers Beton weten.

Op de website van Vers Beton lees je dit hele artikel met enorm veel informatie en links.