Themaoverzicht

Sociaal raadsliedenwerk srw

Werkvelden sociaal werk

De samenleving wordt nog steeds complexer. Tegelijkertijd verwacht de overheid van de burger meer zelfredzaamheid en meer kennis van allerlei regelingen en voorzieningen. Ondertussen groeit de groep van kwetsbare mensen die van die regelingen en voorzieningen afhankelijk zijn. Zij zijn vaak aangewezen op een minimaal inkomen en zijn daarvoor bovendien afhankelijk van verschillende bronnen, met ieder hun eigen regels en voorwaarden. Sociaal raadslieden helpen deze burgers op een laagdrempelige manier met informatie, ondersteuning en gerichte adviezen. Hun werk is een onderdeel van het brede sociale werk, maar vraagt ook om specialistische sociaaljuridische kennis en vaardigheden.

Eric van der Burg
voorzitter LOSR

 

 

Nieuwsbericht

Menno Snel overweegt aanpassing partnerbegrip nav rapport Sociaal Werk Nederland & LOSR

Op 24 september 2019 geplaatst door

Het rapport ‘Toeslagpartners tegen wil en dank’ is aanleiding om te bezien of aanpassing van het partnerbegrip wenselijk en uitvoerbaar is. Dit schrijft Staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Snel wil zorgvuldig naar dit onderwerp kijken met onder andere de Belastingdienst/Toeslagen. De Tweede Kamer zal worden geïnformeerd over de voortgang. Staatssecretaris Menno Snel heeft aangegeven dat de uitvoeringsorganisatie, de belastingdienst, met de LOSR in gesprek wil over de mogelijke verbeteringen rond het partnerbegrip.

Op 1 april 2019 is het rapport “Toeslagpartners tegen wil en dank” van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden verschenen. In het rapport worden twee categorieën van gevallen genoemd waarin het verlies van toeslagen als gevolg van het kwalificeren van partner volgens de auteurs van het rapport niet te rechtvaardigen is, omdat dit verlies direct leidt tot grote financiële problemen. De eerste categorie betreft ongehuwden die samenleven met een niet-gemeenschappelijk minderjarig kind. De tweede categorie betreft gehuwden die noodgedwongen niet kunnen samenwonen.

Het bericht en de tweedekamerbrief vindt u hier op de webisite van de rijksoverheid. 

Bron: Ministerie van financien
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten