Nieuwsbericht

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

Chris Bos
4 maart 2019 | 1 minuut lezen

De Belastingdienst stopt nog dit jaar met overheidsvorderingen bij mensen met problematische schulden. Momenteel mag de Belastingdienst nog automatisch bedragen tot 500 euro afschrijven van de rekening van een belastingschuldige. Velen van hen houden daardoor te weinig geld over om van te leven. Daarom wil het kabinet nog dit jaar maatregelen doorvoeren om deze ongewenste situatie te voorkomen.

De sociaalraadslieden (LOSR) en Sociaal Werk Nederland hebben diverse malen bij staatssecretaris Van Ark aangedrongen op maatregelen rond onder meer de beslagvrije voet. Zij zegt nu: ‘Mensen bij wie het water tot aan de lippen staat, mogen niet nog dieper in de problemen komen. Zeker niet door toedoen van de overheid. Daarom zet ik samen met het kabinet alles op alles om maatregelen die dat kunnen voorkomen met spoed in te voeren.’

Een ander probleem voor mensen met schulden is het beslag op toeslagen. Daarom gaat de Belastingdienst kijken naar het buiten werking stellen van deze vorm van beslag. De dienst  streeft ernaar die bescherming ook nog dit jaar te realiseren.
Beide tussenmaatregelen overbruggen de periode tot inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Bovendien kijkt de Belastingdienst naar het met terugwerkende kracht versoepelen van haar incassobeleid.

Hogere beslagvrije voet voor jongeren
Een andere belangrijke tussenmaatregel is de ophoging van de beslagvrije voet bij jongeren. Voor hen geldt op dit moment een beslagvrije voet die is gebaseerd op de bijstandsnorm voor jongeren. In de wet vereenvoudiging beslagvrije voet is geconstateerd dat de op die manier vastgestelde beslagvrije voet in een aantal situaties onvoldoende is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarom wordt voor jongeren deze wijziging versneld ingevoerd.

Aan gemeenten wordt, vooruitlopend op de nieuwe wet, gevraagd om voortaan bij de verrekening van schulden met een bijstandsuitkering een beslagvrije voet te hanteren ter hoogte van 95% van de bijstandsnorm. Nu hanteren gemeenten soms nog een lager percentage.

Lees ook het hele bericht over de maatregelen