Nieuwsbericht

Acties voor behoud laagdrempelige rechtsbijstand

Chris Bos
15 januari 2019 | 1 minuut lezen

Advocaten voeren door het hele land actie voor het behoud van goede rechtsbijstand voor iedereen in Nederland. Aanleiding zijn de plannen van minister Dekker om het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand drastisch te herzien. Je recht halen, is straks niet meer te betalen, waarschuwen de advocaten. Ze gaan op woensdag 23 januari naar Den Haag als de Tweede Kamer daar debatteert met minister Dekker. In oktober vorig jaar toonde hij zich juist nog zo enthousiast over de werkwijze van de sociaal raadslieden in Dordrecht.

Ook Sociaal Werk Nederland en de LOSR maken zich zorgen over de voorgenomen stelselwijziging. In een reactie op de voorstellen van minister Dekker schrijven zij: “Wij onderschrijven als sociaal raadslieden de analyse dat het huidige systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand perverse prikkels kent, waarbij procederen beloond wordt en het vinden van snelle en laagdrempelige oplossingen helaas niet voorop staat. We zien ook dat de kwaliteit van rechtshulp die burgers van advocaten krijgen, nogal uiteenloopt.”

“Wij juichen de stelselherziening toe als die ertoe leidt dat burgers met sociaaljuridische problemen voortaan eerder en integraal worden geholpen. Wij zien in de praktijk dat burgers die gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand vaak meerdere en ook niet-juridische problemen hebben, die moeten worden aangepakt. Door de decentralisaties van onder andere de Wmo en de jeugdzorg zien wij dat de gemeenten een integrale regierol hebben gekregen bij uitvoering van deze taken. Maar zij zijn ook wederpartij geworden als die uitvoering leidt tot (juridische) conflicten. Wij zien in uw brief de rol van de gemeente in die integrale aanpak en als wederpartij nog onvoldoende terug.”
Lees de hele brief in de bijlage

Laat de laagdrempelige rechtshulp niet verdwijnen
Ook de Federatie is ongerust en vreest dat de laagdrempelige rechtshulp verdwijnt of beperkt wordt. “Voor gratis juridisch advies kunnen mensen terecht bij Het Juridisch Loket. Dit loket is vrijwel alleen in de grote steden beschikbaar. In een provincie als Zeeland of Friesland maar in één stad. De organisatie voor mensen met een beperking, Iederin, heeft te horen gekregen dat zij hun subsidie per 1 januari 2019 niet meer mogen gebruiken voor het juridisch steunpunt ten behoeve van hun leden. Daarmee komt de toegankelijkheid van de rechtshulp en het recht verder onder druk te staan.”