Themaoverzicht

Sociaal raadsliedenwerk srw

Werkvelden sociaal werk

De samenleving wordt nog steeds complexer. Tegelijkertijd verwacht de overheid van de burger meer zelfredzaamheid en meer kennis van allerlei regelingen en voorzieningen. Ondertussen groeit de groep van kwetsbare mensen die van die regelingen en voorzieningen afhankelijk zijn. Zij zijn vaak aangewezen op een minimaal inkomen en zijn daarvoor bovendien afhankelijk van verschillende bronnen, met ieder hun eigen regels en voorwaarden. Sociaal raadslieden helpen deze burgers op een laagdrempelige manier met informatie, ondersteuning en gerichte adviezen. Hun werk is een onderdeel van het brede sociale werk, maar vraagt ook om specialistische sociaaljuridische kennis en vaardigheden.

Eric van der Burg
voorzitter LOSR

 

 

Nieuwsbericht

Uitstel nieuwe Schuldenwet leidt tot onrust onder schuldenexperts

Op 10 januari 2019 geplaatst door

“De nieuwe wet voor mensen met schulden is uitgesteld - en dat baart schuldenexperts zorgen”; dat kopte dagblad Trouw op de laatste dag van 2018. En dan gaat het over het uitstel van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Die werd begin 2017 aangenomen en had per 1 januari 2019 moeten ingaan, maar wegens ICT-problemen bij onder meer ­ de Belastingdienst ging dat niet door.

Sociaal Werk Nederland en de LOSR lieten staatssecretaris Tamara­­ van Ark al begin december weten dat een dergelijk uitstel onacceptabel is. Sociaal raadslieden hebben haar ook al een aantal voorstellen gedaan voor de ‘tussenmaatregelen’ die ze heeft aangekondigd voor de periode tot de invoering van de wet. Die zal namelijk nog tot 2021 op zich laten wachten.
Ook Nieuwsuur wijdde een item aan de zaak.

Complexe aanpassingen
Het Trouw-artikel besteedt ook aandacht aan de oorzaken van het uitstel. “De veranderingen voor de uitvoerende organisaties zijn ingrijpend”, citeert de krant een woordvoerder van de staatssecretaris. “Het is complex, er zijn veel partijen bij betrokken en de invoering vraagt veel aanpassingen op ICT-gebied.”
Ook  LOSR-voorman André Moerman komt in het artikel aan het woord. Hij concludeerde al in 2014 dat bij 75 procent van de gevallen de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld. Gemiddeld lopen de schuldenaren 200 euro per maand mis. En hij kaart nog een ander probleem aan: “Vaak weten Belastingdienst en gerechtsdeurwaarder niet van elkaar of er al beslag is gelegd op loon. De wet zal dat deels oplossen en zorgen voor het broodnodige totaalplaatje.”

Dat er snel een oplossing nodig is beklemtoont ook schuldenexpert Nadja Jungmann in het Trouw-artikel. “Je hebt het hier over mensen die vaak niet eens genoeg geld hebben om te eten. Het wordt nu als een gegeven gecommuniceerd dat de wet wordt uitgesteld, maar de maatschappelijke prijs is erg hoog.”
Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, blijkt ook ongerust. “Ik wil best geloven dat er ICT-problemen zijn, als het maar de hoogste prioriteit heeft om dit op te lossen.”

Sociaal Werk Nederland en de LOSR zijn dan ook benieuwd naar de tussenmaatregelen van staatssecretaris Van Ark. Die worden later deze maand verwacht.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten