Themaoverzicht

Sociaal raadsliedenwerk srw

Werkvelden sociaal werk

De samenleving wordt nog steeds complexer. Tegelijkertijd verwacht de overheid van de burger meer zelfredzaamheid en meer kennis van allerlei regelingen en voorzieningen. Ondertussen groeit de groep van kwetsbare mensen die van die regelingen en voorzieningen afhankelijk zijn. Zij zijn vaak aangewezen op een minimaal inkomen en zijn daarvoor bovendien afhankelijk van verschillende bronnen, met ieder hun eigen regels en voorwaarden. Sociaal raadslieden helpen deze burgers op een laagdrempelige manier met informatie, ondersteuning en gerichte adviezen. Hun werk is een onderdeel van het brede sociale werk, maar vraagt ook om specialistische sociaaljuridische kennis en vaardigheden.

Jan Hamming
voorzitter LOSR

 

 

Nieuwsbericht

Kabinetsreactie op stapeling incassokosten Paritas Passé

Op 11 april 2013 geplaatst door

Het heeft een half jaar geduurd, maar eindelijk is er de reactie van het kabinet op het rapport Paritas Passé waar ook de MOgroep aan heeft meegewerkt. Het kabinet wil stapeling van incassomaatregelen voorkomen. Zie hier het persbericht en Zie hier de kamerbrief.

Hieronder een korte samenvatting hoe op onze aanbevelingen is gereageerd:
Positief:

  1. Beslagregister: Er komt een beslagregister zodat deurwaarders de invordering van schulden beter op elkaar kunnen afstemmen, waardoor de debiteur minder snel onder het bestaansminimum terecht komt.
  2. Modernisering beslagverboden. De deurwaarder kan bijna op de gehele inboedel beslag leggen, zelfs de koelkast. De beslagverboden dateren van 1838 en zijn zwaar verouderd. Het voorstel om dit te moderniseren is overgenomen.
  3. Ontwikkeling integrale Rijksincassovisie waar aan nieuwe wetgeving aan kan worden getoetst. Is overgenomen.

 Negatief, d.w.z. de volgende aanbevelingen zijn niet overgenomen:

  1. aanpassing wanbetalersregeling zorgverzekering (€160 betalen wanneer je een achterstand hebt in de premie ziektekostenverzekering van 6 maanden)
  2. beslag op toeslagen. Een verhuurder kan beslag op de huurtoeslag leggen, een zorgverzekeraar op de zorgtoeslag, etc. Dit met alle nadelen tot gevolg w.o. dat de lopende verplichtingen niet meer kunnen worden voldaan.
  3. overheidsvordering (vereenvoudigd bankbeslag door de belastingdienst).

Uiteraard blijft de LOSR/MOgroep ijveren voor ook deze laatste punten.
 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten