Themaoverzicht

Sociaal raadslieden

Werkvelden sociaal werk

De samenleving wordt nog steeds complexer. Tegelijkertijd verwacht de overheid van de burger meer zelfredzaamheid en meer kennis van allerlei regelingen en voorzieningen. Ondertussen groeit de groep van kwetsbare mensen die van die regelingen en voorzieningen afhankelijk zijn. Zij zijn vaak aangewezen op een minimaal inkomen en zijn daarvoor bovendien afhankelijk van verschillende bronnen, met ieder hun eigen regels en voorwaarden. Sociaal raadslieden helpen deze burgers op een laagdrempelige manier met informatie, ondersteuning en gerichte adviezen. Hun werk is een onderdeel van het brede sociale werk, maar vraagt ook om specialistische sociaaljuridische kennis en vaardigheden.

Jan Hamming
voorzitter LOSR

 

 

Nieuwsbericht

Vacature Sociaal Juridisch Dienstverlener (m/v) voor 20 uur per week

Op 19 oktober 2017 geplaatst door
Sandra Wolfsen

Minters is een belangrijke speler in de regio Nieuwe Waterweg Noord waar het gaat om het vroegtijdig opsporen van kansen om de eigen kracht van burgers te vergroten en in het bieden van laagdrempelige ondersteuning binnen het Sociaal Domein. Dat gebeurt onder andere in de wijken op de scholen en bij huisartsenpraktijken. Minters versterkt de zelfredzaamheid van burgers, zodat er geen of zo min mogelijk zwaardere of duurdere hulpverlening nodig is: niet problematiseren, maar normaliseren. Minters gelooft in kwaliteit door transparantie en ondernemerschap. Minters streeft ernaar om landelijk tot de meest professionele en ondernemende maatschappelijke dienstverleners te behoren.

Wij hebben een vacature voor een Sociaal Juridisch Dienstverlener (m/v) voor 20 uur per week.

 

Doel van de functie:

De Sociaal Juridisch Dienstverlener richt zich in het (individuele) contact op vragen, tekorten en problemen van cliënten die samenhangen met sociale zekerheid, belastingen, arbeid, huisvesting, vreemdelingenrecht, personen- en familierecht, onderwijs en consumentenzaken. Het ondersteunen van de cliënt zodat deze zichzelf, op sociaal juridisch vlak, (weer) als zelfstandig persoon kan manifesteren in wisselwerking met de naaste omgeving en/of voorzieningen. 

Er is samenwerking met Sociale Professionals (gezinsspecialisten en wijkteamprofessionals) ten aanzien van juridische aspecten of onderdelen van de casus.

 

Wat ga je doen:

Je verzamelt juridische relevante informatie over de cliënt en zijn leefomgeving en verkent daarmee de situatie en de complexiteit van de sociaal juridische problematiek.

Je verstrekt informatie over de mogelijkheden en werkwijze van de organisatie betreffende de

hulpverlening, zodanig dat de zelfredzaamheid van de cliënt wordt bevorderd.

Je adviseert de cliënt, bijvoorbeeld over mogelijke handelwijzen bij instanties en je begeleidt de cliënt in het opstellen van brieven, en bezwaar-, beroeps- en verweerschriften.

Je verricht intermediaire activiteiten en kan bemiddelen in conflicten, signaleert onderliggende hulpvraag en stimuleert bewustwording voor doorverwijzing van cliënten in gevallen waarbij specialistische hulp nodig of gewenst is;

Je werkt nauw samen met andere sociale professionals in het bespreken van juridische aspecten van de casuïstiek en adviseert de sociale professional over te nemen maatregelen.

Maatschappelijke ontwikkelingen en wijzigingen in wet- en regelgeving hou je bij en zet dit zo nodig om in actie;

 

Wat is je achtergrond:

- Minimaal HBO werk- en denkniveau en een afgeronde HBO opleiding sociaal juridische

dienstverlening of vergelijkbare studie;

- Kennis van de actuele wet- en regelgeving alsmede de sociale kaart. Profiel en competenties

- Sociale vaardigheden voor het motiveren, stimuleren en instrueren van cliënten en contact

onderhouden en/of bemiddelen met externe instanties;

- Vaardigheden in het onder tijdsdruk onderkennen en analyseren van knelpunten bij een diversiteit aan cliënten, alsmede het in goede banen leiden van de verwachte uitkomst van de cliënt;

- Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid voor het opstellen van plannen en het

schrijven en bijhouden van rapportages, verweerschriften, nota’s en registratiesystemen.

 

Wij bieden:

Een functie waarin je de opgedane kennis en ervaring optimaal kan inzetten in een organisatie met een groot netwerk waar proactief wordt gewerkt aan de zelfredzaamheid van mensen binnen het sociaal domein.

Arbeidsvoorwaarden zijn overeenkomstig de CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening.

Meer weten of direct solliciteren. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Esther van der Meer, sociaal juridisch dienstverlener, via 010 – 435 10 22. Voor meer informatie over Minters zie www.minters.nl. Heb je belangstelling voor deze vacature en voldoe je aan de functie-eisen, solliciteer dan door je motivatiebrief en CV te mailen naar mevrouw Adriane Polman (adriane.polman@minters.nl). Zij ontvangen jouw reactie graag uiterlijk 31 oktober 2017.

Bron: Minters
Trefwoorden: sociaal juridisch, vacature
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten