Themaoverzicht

Sociaal & Gezond

Hoofdthema's

Als mens iets betekenen voor anderen, in de maatschappij. Gezien worden, contacten hebben. Artsen weten het, sociaal professionals weten het. Sociaal maakt gezond. Sociaal werk levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid, van zowel jong als oud.

Een sociaal netwerk, werk (betaald en onbetaald), een buurthuis runnen, dagbesteding, koken of sporten met buurtgenoten, de kerk, lotgenotencontact, al deze sociale activiteiten leveren een bijdrage aan gezondheid. Mensen zitten dan lekkerder in hun vel. Ook wanneer ze tegenslagen, een beperking of (chronische) ziekte hebben. En ze leven gezonder. Dit weten we. Branchevereniging Sociaal Werk Nederland wil deze kennis breed onder de aandacht brengen. 

Nieuwsbericht

Schulden afkopen als psychiatrische behandeling

Op 5 november 2020 geplaatst door

Kan het oplossen van schulden helpen bij de behandeling van psychiatrische problemen? Die vraag moet de komende twaalf maanden worden beantwoord in een pilot met een kleine groep inwoners van Amstelveen. Wethouder Marijn van Ballegooijen verwacht er veel van. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Afgekocht
De vijftien tot twintig proefpersonen van het experiment kampen met schulden én psychiatrische problemen. Hun schulden worden in één klap afgekocht door de gemeente. Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat de komende twaalf maanden onderzoeken wat voor effect de aanpak heeft op de financiële en geestelijke gesteldheid van de deelnemers.

Verkokerd
'We zijn in de zorg niet handig bezig omdat we verkokerd werken', legt wethouder Marijn van Ballegooijen (werk en inkomen, zorg, PvdA) uit. 'Voor psychiatrische ondersteuning is zoveel meer nodig dan alleen medicatie en therapie. Maar hier komt de ironie: we vinden het volstrekt normaal om honderden, duizenden euro's aan medicatie uit te geven - maar dan heeft iemand misschien vijfduizend euro schuld, en dan is de oplossing vaak ver weg. Hoe logisch zou het zijn als we in de toekomst van het begin af aan kijken naar het hele plaatje?'

Terugverdienen
Wethouder van Ballegooijen hoopt dat iemand met bijvoorbeeld een bipolaire stoornis of een depressie zich, dankzij het wegnemen van de schulden, volledig richten op het herstel. 'Misschien kunnen we hun leven beter op de rit krijgen en dan een deel van de kosten nog terugverdienen ook.' Maar ook als dat niet het geval blijkt te zijn, verwacht Van Ballegooijen met de pilot veel te leren over de samenwerking tussen schuldhulpverlening en de psychiatrie.
Lees verder op de website van Binnenlands Bestuur. 

Bron: Binnenlands Bestuur
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten