Themaoverzicht

Sociaal & Gezond

Hoofdthema's

Als mens iets betekenen voor anderen, in de maatschappij. Gezien worden, contacten hebben. Artsen weten het, sociaal professionals weten het. Sociaal maakt gezond. Sociaal werk levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid, van zowel jong als oud.

Een sociaal netwerk, werk (betaald en onbetaald), een buurthuis runnen, dagbesteding, koken of sporten met buurtgenoten, de kerk, lotgenotencontact, al deze sociale activiteiten leveren een bijdrage aan gezondheid. Mensen zitten dan lekkerder in hun vel. Ook wanneer ze tegenslagen, een beperking of (chronische) ziekte hebben. En ze leven gezonder. Dit weten we. Branchevereniging Sociaal Werk Nederland wil deze kennis breed onder de aandacht brengen. 

Nieuwsbericht

E-book: Positieve Gezondheid in sociaal werk

Op 11 september 2020 geplaatst door

Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Je legt het accent op de mens zelf, op zijn of haar veerkracht en op wat het leven voor hem of haar betekenisvol maakt.

Steeds meer sociaalwerkorganisaties gaan er mee aan de slag. In beleid, voor inwoners en cliënten, en stapsgewijs ook op hun eigen werkvloer. Op de werkvloer kan het concept Positieve Gezondheid bijdragen aan het werkplezier en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het gaat om een visie op gezondheid, waarin je uitgaat van wat mensen wél kunnen en belangrijk vinden. Het zorgt voor een gelijkwaardiger insteek van het gesprek waarbij het accent verschuift naar de kwaliteiten en sterke kanten van de medewerker.

Door dit gesprek niet te voeren over wat beter moet en wat er niet gehaald is, voelt de werknemer zich beter gezien en gewaardeerd. Dit blijkt bij te dragen aan het floreren en beter functioneren van de medewerkers vanuit het besef dat de organisatie ook aandacht heeft voor hun gezondheid.

Dit e-book helpt je in de vorm van een kort stappenplan op weg om er zelf in je organisatie mee aan de slag te gaan.

Download hier het e-book
 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten