Themaoverzicht

Sociaal & Gezond

Hoofdthema's

Als mens iets betekenen voor anderen, in de maatschappij. Gezien worden, contacten hebben. Artsen weten het, sociaal professionals weten het. Sociaal maakt gezond. Sociaal werk levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid, van zowel jong als oud.

Een sociaal netwerk, werk (betaald en onbetaald), een buurthuis runnen, dagbesteding, koken of sporten met buurtgenoten, de kerk, lotgenotencontact, al deze sociale activiteiten leveren een bijdrage aan gezondheid. Mensen zitten dan lekkerder in hun vel. Ook wanneer ze tegenslagen, een beperking of (chronische) ziekte hebben. En ze leven gezonder. Dit weten we. Branchevereniging Sociaal Werk Nederland wil deze kennis breed onder de aandacht brengen. 

Activiteit

Stop Medicalisering van de Jeugd

29 november
Locatie: Het Dok
Tijd: 09:00 tot 13:00
Type: Congres

Steeds meer kinderen in het regulier onderwijs krijgen psychische hulp of medicatie vanwege AD(H)D, angst of depressie. In sommige gemeenten krijgt maar liefst 1 op de 8 kinderen te maken met een vorm van jeugdhulp en meer dan 4.000 kinderen zitten noodgedwongen thuis. Volgens Bert Wienen hebben de medische classificaties voor een leraar de functie om ‘mentaal te ontsnappen’ aan het overbelaste onderwijssysteem. Hoe is het tot deze medicalisering gekomen? En hoe kunnen we het tij keren?

Hoe kom je tot meer ontspannen onderwijs- en zorgpraktijk? Dat is de centrale vraag van de derde werkconferentie ‘Toekomst van de Jeugdzorg’.

Na een inleiding van dr. Bert Wienen, Associate lector Lectoraat Jeugd, domein Gezondheid & Welzijn Hogeschool Windesheim, die onlangs promoveerde op een studie naar medicalisering in het onderwijs gaan we samen met jongeren, burgers, raadsleden, bestuurders, ambtenaren en zorgaanbieders een start maken om het anders aan te pakken. Ga je met ons deze uitdaging aan? Kom dan naar deze werkconferentie van 29 november in Groningen.

Programma in het kort

Om 09.30 uur begint de conferentie met een inleiding van Bert Wienen over het terugdringen van medicalisering in het onderwijs. Daarna wordt in twee workshopronden gewerkt om meer ontspannen onderwijs- en zorgpraktijk handen en voeten te geven. De werkconferentie wordt met een netwerklunch afgesloten.

Geplaatst door:
sisca sytema
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten