Nieuwsbericht

Sociaal Werk Nederland start eerste fase campagne

9 juni 2020 | 1 minuut lezen

Sociaal Werk Nederland start komend weekend met de eerste fase van een campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Doel is om uit de verkiezingen van 2021 meer ruimte voor het sociaal werk in wijken te verkrijgen.

Op verschillende momenten in diverse media haken we aan bij de sterke kanten van het sociaal werk zoals die zichtbaar zijn geworden in coronatijd. Tegelijkertijd blijkt dat er diverse kwetsbare groepen zijn die niet nóg meer tegenslag aankunnen. We maken beleidsmakers duidelijk wat de waarde van welzijn is. Dat sociaal werk niet voor niets een cruciaal beroep is en sterker nog: er moet in geïnvesteerd worden. Bezuinigen is geen optie nu de coronacrisis overgaat in de economische crisis.

Eric van der Burg: "Wat in ieder geval níét bijdraagt om een maatschappelijke ramp te voorkomen is bezuinigen op het sociale domein. Ook de RVS waarschuwt daarvoor en benoemt een belangrijke les uit de vorige crisis: jarenlang de kaasschaaf hanteren is funest voor de vitaliteit van de samenleving. Het leidt tot meer controles en procedures, het stopt vernieuwing. En het staat in schril contrast met het oplossingsgerichte elan van dit moment."

De kernboodschap: grijp de coronacrisis aan om te bouwen aan een duurzaam veerkrachtige samenleving. Het is nu of nooit.