Themaoverzicht

Politiek & Lobby

Hoofdthema's

Sociaal Werk Nederland behartigt de belangen van de branche. We beïnvloeden wetgeving en overheidsbeleid, zowel landelijk als lokaal. Zo nodig schakelen we relevante media in. Dan gaat het vooral om kwesties die belangrijk zijn voor de marktpositie van onze leden. Zij moeten hun maatschappelijke rol optimaal kunnen vervullen.
We analyseren politieke, ambtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. We voeren overleg met relevante partijen en sluiten namens de leden coalities met stakeholders. We dragen de visie van de branche ook uit op symposia, congressen en evenementen. De wisselwerking met de leden is daarbij essentieel, die houdt ons als Sociaal Werk Nederland én onze leden scherp.

Nieuwsbericht

Dertien manieren om geldstress tegen te gaan: twaalf partijen sturen pamflet naar Vaste Kamercommissie SZW

Op 3 oktober 2019 geplaatst door
  • Zorg voor een toereikend inkomen
  • Stop onnodige verhoging schulden
  • Laat overheden meewerken aan echte oplossingen voor problematische schulden

Dat is de oproep in een pamflet dat op 3 oktober is gestuurd aan de vaste Kamercommssie SZW, aan de vooravond van het Algemeen Overleg Armoede en Schulden op 10 oktober. Het pamflet is een initiatief van de Armoede Coalitie Utrecht en ondertekend door twaalf partijen, waaronder Sociaal Werk Nederland.
De drie hoofdelementen in het pamflet zijn uitgewerkt in dertien concrete voorstellen, waaronder:

  • Verhoog het netto minimumloon en daarmee het netto sociaal minimum, zodat het inkomen van mensen die hierop aangewezen zijn toereikend is om rond te komen.
  • Maak het eenvoudiger voor minima om rond te komen door inkomensondersteunende maatregelen en toeslagen bij mensen van wie de overheid weet dat zij hiervoor in aanmerking uit eigen beweging toe te kennen. Vorder alleen terug wanneer er sprake is van bewuste fraude.
  • Draai de btw-verhoging op groente, fruit en andere dagelijkse benodigdheden, terug.

Het pamflet met alle dertien maatregelen vind je in de bijlage

Bron: Armoede Coalitie Utrecht
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten