Themaoverzicht

Politiek & Lobby

Hoofdthema's

Sociaal Werk Nederland behartigt de belangen van de branche. We beïnvloeden wetgeving en overheidsbeleid, zowel landelijk als lokaal. Zo nodig schakelen we relevante media in. Dan gaat het vooral om kwesties die belangrijk zijn voor de marktpositie van onze leden. Zij moeten hun maatschappelijke rol optimaal kunnen vervullen.
We analyseren politieke, ambtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. We voeren overleg met relevante partijen en sluiten namens de leden coalities met stakeholders. We dragen de visie van de branche ook uit op symposia, congressen en evenementen. De wisselwerking met de leden is daarbij essentieel, die houdt ons als Sociaal Werk Nederland én onze leden scherp.

Nieuwsbericht

Regels schrappen in jeugdzorg en Wmo

Op 8 mei 2019 geplaatst door

Rita Verdonk en Martijn Leisink zijn eind vorig jaar aangesteld om als speciaal adviseurs de regeldruk bij zorgaanbieders en professionals in de Wmo en de jeugdzorg aan te pakken. Binnen één jaar moeten de administratieve lasten voor professionals en zorgaanbieders in de Wmo en de Jeugdzorg merkbaar verminderd zijn, was de opdracht die ze meekregen van minister Hugo de Jonge (VWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en acht koepels van zorgaanbieders en zorgprofessionals.

Dump de rompslomp
De administratieve lasten zijn veel medewerkers in de jeugdzorg en de Wmo een doorn in het oog. Daarom wil het kabinet met het programma Ontregel de Zorg en samen met gemeenten en zorgaanbieders zorgen voor minder papier, zodat er meer tijd overblijft voor zorg en ondersteuning.
Rita Verdonk is inmiddels aan de slag gegaan om vooral het werk van de professional binnen de jeugdzorg en de Wmo te ontdoen van overbodige administratieve rompslomp. Zo zal ze onder anderen met werkgevers en werknemers verschillende sessies organiseren om regels te schrappen.

Schrapdag Jeugdzorg
Op initiatief van FNV en CNV wordt er een Landelijke Schrapdag in de jeugdzorg georganiseerd. In alle 42 samenwerkingsregio’s gaan jeugdzorgwerkers tegelijkertijd vermijdbare administratie en regels uit de jeugdzorg schrappen. De organisatie van deze dag is in volle gang en is mede in handen van de BPSW (beroepsvereniging van professionals in sociaal werk).
De eerste sessie is op 12 juni van 9.30 -14 uur, de tweede op 4 september 9.30 -14 uur.

Schrapdag Wmo
Ook Sociaal Werk Nederland had onlangs een gesprek met speciaal adviseur Rita Verdonk. Marcel Mathijssen: ‘We hebben afgesproken dat we een regionale schrapsessie gaan organiseren over de Wmo; voor onze leden in de betreffende regio en hun lokale partners. Bovendien hebben we Rita Verdonk vast in contact gebracht met een aantal leden omdat zij van hen graag wil horen waar zij tegenaan lopen en welke regels wat hen betreft mogen worden geschrapt.’

  • Er is een platform dat overzicht en helderheid biedt over te schrappen en geschrapte regels in het actieplan (Ont)Regel de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bekijk de hulpmiddelen en inspirerende voorbeelden om ook zelf aan de slag te gaan met (ont)regelen op www.ordz.nl
Bron: Sociaal Werk Nederland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten