Nieuwsbericht

Sociaal Werk Nederland vertegenwoordigt de branche in Den Haag

14 augustus 2018 | 4 minuten lezen

Sociaal Werk Nederland praat aan tal van invloedrijke tafels mee over uiteenlopende thema’s in het sociaal domein. Lees het overzicht van het afgelopen half jaar. Sociaal werk leeft!

Sociaal Werk Nederland vertegenwoordigt de branche aan diverse tafels in Den Haag en elders in het land. Dat doen we steeds vaker, actiever en gerichter. Moesten we vroeger nog wel eens langdurig op de deur kloppen, tegenwoordig krijgen we wekelijks uitnodigingen om mee te praten. We moeten zelfs selecteren waar we wél en nog maar even niet aanschuiven. Sociaal werk leeft! De waardevolle bijdrage van sociaal werkers aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het voorkomen ervan wordt steeds breder onderkend.

De zomerperiode biedt de gelegenheid om op een rijtje te zetten wat we het afgelopen half jaar op dit gebied allemaal hebben gedaan. Een van de hoogtepunten was natuurlijk de bijdrage van staatssecretaris Blokhuis tijdens ons eerste jaarcongres: “Jullie hebben een punt!”. Maar daarnaast hebben we ons hard gemaakt voor het sociaal werk bij de totstandkoming van onder meer het komende nationale Preventieakkoord, het Pact Ouderenzorg en het bijbehorende Actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid.

Sociaal Werk Nederland heeft de afgelopen tijd op veel thema’s knelpunten geagendeerd en aanbevelingen gedaan. In onderstaand overzicht vindt u een opsomming van de actuele onderwerpen: inkoop en aanbesteding, Kwaliteit en professionalisering, Eén tegen Eenzaamheid, Koers en Kansen, Zorg voor Jeugd, Schulden en Armoede, Vluchtelingen, VOG, Abonnementstarief Maatwerk Wmo, preventie. Wilt u meer weten? Klik dan door!

Preventieakkoord in de maak
De gezondheid verbeteren van mensen en van Nederland als geheel. Om dat te bereiken, sluit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit najaar een Nationaal Preventieakkoord met verschillende partijen. In het akkoord leggen zij gezamenlijke maatregelen vast om gezondheidsproblemen aan te pakken. Er wordt ingezet op drie thema’s: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Sociaal Werk Nederland heeft ervoor gepleit om specifieke aandacht te besteden aan kwetsbare mensen met een lage sociaal economische status (SES): zij hebben een kortere levensverwachting en minder kwaliteit van leven. Dit wordt meegenomen aan de gesprekstafels.
Klik hier door voor het hele artikel.

Inkoop en aanbesteding in het sociaal domein
Sociaal Werk Nederland werkt rond inkoop en aanbesteding nauw samen met het ministerie van VWS en is medeorganisator van de “Kennis- en praktijkweek Contracteren in het sociaal domein”.
Klik hier door voor het hele artikel.

Kwaliteit en professionalisering
Sociaal Werk Nederland zet zich in voor sectorontwikkeling als middel om het sociaal werk te positioneren en te profileren. Sectorontwikkeling doen we op veel manieren, naast op inhoud (de thema’s jeugd, armoede etc.) ook via onze inzet op onderwijs, onderzoek, professionalisering en kwaliteit. Die laatste bieden een basiskwaliteit van het sociaal werk.
Klik hier door voor het hele artikel.

Pact Ouderenzorg: Eenzaamheid, Langer thuis en Verpleeghuizen
Op 8 maart werd het Pact voor de Ouderenzorg ondertekend door minister Hugo de Jonge en veertig samenwerkende partijen, waaronder Sociaal Werk Nederland. Hiermee verbindt Sociaal Werk Nederland het sociaal werk aan het traject. Het pact wordt uitgewerkt via drie programma’s: Eenzaamheid, Langer Thuis en Verpleeghuizen. We hebben schriftelijk input geleverd voor de plannen Eenzaamheid en Langer Thuis. Daarnaast hebben we een bijeenkomst georganiseerd met medewerkers van VWS en een aantal leden. Veel van onze input heeft VWS verwerkt in de plannen.
Klik hier door voor het hele artikel.

Koers en kansen: hoe inclusief werkt uw gemeente?
Met de partners uit de buurt en wijk wil het ministerie van Justitie en Veiligheid door middel van het programma Koers en kansen de sanctie-uitvoering voor ex-gedetineerden vernieuwen. Daarvoor heeft het programma drie veranderlijnen opgesteld. De ambitie is om de recidive met minimaal 10% te verminderen, zonder afbreuk te doen aan de andere doelen van straffen, zoals afschrikking en vergelding.
Klik hier door voor het hele artikel.

Preventieve Jeugdhulp: ondergeschoven kindje
Noch de evaluatie van de Wet Jeugdhulp, noch het VWS programma “Zorg voor Jeugd’’, geeft aandacht aan de preventieve jeugdhulp en effecten daarvan. Om daar verandering in te brengen heeft Sociaal Werk Nederland gereageerd op de evaluatie. Ook staan er de komende maanden diverse extra activiteiten rond profilering en onderzoek jongerenwerk en preventieve jeugdhulp op stapel.
Klik hier door voor het hele artikel.

Armoede en schulden
Sociaal Werk Nederland is in 2017 gestart met een langlopend programma om de vroegsignalering en het aanpakken van schulden te verbeteren. Het project ‘Moedige Mensen’, werd een beweging en heet nu ‘Moedige Dialoog’. Samen met de Rabobank heeft trekker Jacqueline Beekman van Sociaal Werk Nederland eerst 15 publieke-private netwerken opgericht. Ondertussen zijn het er 35, en de ambitie is om richting 2020 door te groeien naar 100 netwerken. De beweging groeit! Mis dit niet!
Klik hier door voor het hele artikel.

Vluchtelingen als onderdeel van de wijk en Inclusieve samenleving
Wat Sociaal Werk Nederland betreft moet je statushouders en vluchtelingen zien als wijkbewoners, die als zodanig ook vallen onder de “Inclusieve Samenleving”. Daaronder valt immers de participatie van uiteenlopende doelgroepen.
Klik hier door voor het hele artikel.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
De gezamenlijke lobby van Sociaal Werk Nederland en de NOV rond de VOG heeft tot een betere uitwerking van deze regeling geleid. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt vanaf 1 november 2018 gratis voor alle vrijwilligers die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Het kabinet breidt de regeling rond de VOG's vanaf 1 november uit, meldt minister Hugo de Jonge (VWS).
Klik hier door voor het hele artikel.

Abonnementstarief voor Wmo-maatwerkvoorzieningen
Sociaal Werk Nederland heeft via een internetconsultatie (geopend door VWS) gereageerd op het voorstel voor een abonnementstarief voor Wmo-maatwerkvoorzieningen.
Klik hier door voor het hele artikel.