Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Publicatie

Handreikingen Peuters in de Asielopvang naar de Peuterspeelzaal

In de asielopvang, inclusief de noodopvang, verblijven ruim tweeduizend kinderen tussen de 0 en 4 jaar. De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Eritrea en Ethiopië (http://www.coa.nl, juni 2016). 
Sociaal Werk Nederland pleit al langer voor een landelijk (financierings)kader voor de peuters in de asielopvang.

Ondertussen krijgen we veel vragen over het opzetten en vormgeven van een peuterspeelzaalaanbod voor deze peuters. Op verschillende plekken in het land zien we al goede voorbeelden van zo'n aanbod. Jong geleerd, oud gedaan telt nu eenmaal dubbel bij deze leeftijdsgroep. 

Sociaal Werk Nederland verzamelde samen met Sardes vragen en antwoorden uit de praktijk van 'vluchtelingpeuters en de peuterspeelzaal.' De ervaringen, leerpunten en tips uit de praktijk vormen de basis voor twee publicaties: een handreiking voor kinderopvangorganisaties en een voor gemeenten.

U vindt de handreikingen als bijlagen bij dit artikel.

Tegelijk benadrukken we dat de ontwikkelingen en veranderingen in dit veld snel gaan. Mocht u aanvullingen, correcties of vragen hebben met betrekking tot de inhoud, dan nodigen we u van harte uit om te reageren. Neem daarvoor contact op met Eline Kolijn via kolijn@sociaalwerk.nl. Zo kunnen we de geboden informatie actualiseren en daarmee gemeenten en kinderopvangorganisaties blijven helpen om een mooi aanbod te realiseren voor alle peuters in de asielopvang.

Details

Geplaatst op: 12 juli 2016
Geplaatst door:
Eline Kolijn
Auteur: Sardes en Sociaal Werk Nederland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten