Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Nieuwsbericht

Buurtspeeltuinen dreigen massaal om te vallen

Op 26 mei 2020 geplaatst door

In 1902 werd in Amsterdam de eerste speeltuin opgericht. Tegenwoordig bestaan er zeker 600 door vrijwilligers beheerde speeltuinen. Speeltuinen met miljoenen bezoekers per jaar, van kinderen tot ouders en grootouders. Waar meer dan 11.000 vrijwilligers actief zijn. Maar als we niet oppassen, gaat een aantal van deze maatschappelijke parels de coronacrisis niet overleven.

Uit recent onderzoek van NUSO, de belangenbehartiger voor de branche, blijkt dat 94 procent van de speeltuinen waarvoor vrijwilligers zich inzetten, inkomsten misloopt als gevolg van de coronamaatregelen. Meer dan de helft zegt zelfs het mislopen van inkomsten niet zelf te kunnen dragen. Met andere woorden: zonder hulp vanuit bijvoorbeeld de overheid vallen deze speeltuinen financieel gezien om. Nu al zegt 5 procent dat faillissement dreigt. Dat schrijft Dave Ensberg-Kleijkers, directeur -bestuurder van Jantje Beton en NUSO in Gemeente.nu.

Niet te springen
Sommige gemeenten zijn bereid om deze speeltuinen te helpen, vooral door dit jaar soepeler met subsidievoorwaarden om te gaan. Maar elk van de 355 gemeenten gaat daar verschillend mee om, en in de meeste gevallen hebben ze nu ‘andere prioriteiten’. De rijksoverheid staat ook niet te springen om speeltuinen de helpende hand te bieden. Ook niet nadat is gebleken dat organisaties voor kindervakanties, scoutingclubs, kinderboerderijen en andere jeugd- en jongerenorganisaties met vergelijkbare financiële problemen kampen.

Het hele artikel vindt u hier. 
En: hierbij ook een antwoord op de oproep van premier Rutte: voorkom de sluiting van deze buurtvoorzieningen waar kinderen gemengd samen spelen, en die juist de kinderen en jongeren die weinig geld hebben enorme meerwaarde bieden!
 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten