Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Nieuwsbericht

Scholing Een Gezonde Start

Op 16 mei 2019 geplaatst door

Hoe zorgt u dat uw opvang een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt, waar pedagogisch medewerkers en gastouders zelf het gezonde voorbeeld geven? En hoe betrekt u ouders en kinderen hierbij? Dat doet u met de scholing Een Gezonde Start. Bij de scholing hoort een train-de-trainercursus, die een stafmedewerker uit uw organisatie opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. De coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start.

Iedere organisatie een eigen coach Gezonde Kinderopvang
In de tweedaagse train-de-trainercursus leren deelnemers werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang. Verder oefenen zij trainings- en communicatievaardigheden en doen ze actief kennis op over leefstijl. Na afloop weten deelnemers hoe je de aandacht voor gezondheid en leefstijl effectief borgt in de dagelijkse praktijk. Ook wordt de coach Gezonde Kinderopvang opgeleid om de scholing aan collega’s te kunnen geven. 

De scholing Een Gezonde Start bestaat allereerst uit een basismodule. Hierin reflecteren de deelnemers op hun eigen leefstijl, gezonde leefstijl in hun organisatie en de interactie met kinderen en ouders. Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties zich naar keuze verdiepen met de themamodules: voeding, beweging, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving.

 

 

 

Volgeboekt, maar nog plek op de wchtlijst train-de-trainercursus
Helaas zijn alle geplande train-de-trainercursussen voor 2019 volgeboekt. U kunt zich via onderstaande link op de wachtlijst laten plaatsen. 

Ik meld me aan voor de train-de-trainercursus Een Gezonde Start (opent in een nieuw venster) (deze link gaat naar het online aanmeldformulier, de wachtlijstknop staat onderaan dit formulier).   

Deelname is gratis (incl. verblijf en overnachting). Per kinderopvangorganisatie kan één stafmedewerker zich kosteloos laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Als u wilt meedoen, dient u wel aan een aantal voorwaarden (opent in een nieuw venster) te voldoen. 

Welke organisaties werken al met een coach? 

Sinds 2016 leidt Gezonde Kinderopvang coaches op. De organisaties die een opgeleide coach in dienst hebben kunt u bekijken op een kaart van Nederland.  

Kinderopvangorganisaties met een opgeleide coach hebben een belangrijke eerste stap gezet. De coach schoolt vervolgens de eigen collega’s in de scholing Een Gezonde Start. Wat het effect kan zijn van deze tweede stap? Dat ziet u in een kort filmpje.

Meer weten?

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten