Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Nieuwsbericht

Conferentie over jonge vluchtelingenkinderen (door Sardes)

Op 10 mei 2019 geplaatst door
Stephanie Gross

Heeft u als pm'er, leerkracht of vrijwilliger in uw werk te maken met jonge kinderen uit vluchteling- of asielzoekersgezinnen en wilt u weten hoe u deze groep kinderen het beste kunt opvangen?

Op 17 juni a.s. organiseert onderzoeksbureau Sardes de conferentie Early Childhood Education and Care for Refugee Children in Leiden, met  inleidingen, inspirerende voorbeelden en de presentatie van een nieuw ontwikkeld trainingspakket.

De conferentie is de afsluiting van het Erasmus+ project van Sardes over vluchtelingenpeuters. Jonge kinderen uit vluchtelinggezinnen in de voorschoolse leeftijd worden in lokaal en nationaal beleid vaak vergeten, terwijl er in de praktijk inspirerende en goede voorbeelden te vinden zijn over hoe u deze groep kinderen het beste kunt opvangen.

Programma

Er zijn plenaire presentaties over vluchtelingenpeuters en trauma (Ilse Derluyn, Universiteit van Gent), spel (Kris Kalkman, Universiteit van Trondheim) en taal (Elma Blom, Universiteit Utrecht). Verder zijn er interactieve tafelsessies over kansrijke projecten en een paneldiscussie over beleid. Tenslotte presenteert Sardes een nieuw ontwikkeld trainingspakket dat u kunt gebruiken om professionals te trainen die werken met jonge asielzoekerskinderen.

Voor wie

Bent u pm’er, leerkracht of vrijwilliger, bent u beleidsmaker of onderzoeker en heeft u te maken met jonge kinderen uit vluchteling- of asielzoekersgezinnen? Meld u dan aan!

Deelname inclusief lunch is gratis. De voertaal van de conferentie is Engels.

Datum & locatie

  • Maandag 17 juni van 9.30 tot 16.30 uur 
  • Stadsgehoorzaal in Leiden.

Aanmelding 

Deelname inclusief lunch is gratis. Aanmelden kan via de webshop van Sardes: https://webshop.sardes.nl/product/conference-ecec-for-refugee-children/

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten