Nieuwsbericht

Ontwikkelingen lokale peuterstelsels

Stephanie Gross
19 februari 2019 | 1 minuut lezen

Gemeenten en hun voorschoolse partners hebben veel te verstouwen gekregen: de harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, de extra peutermiddelen van Asscher en de wijzigingen in het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB). Er was veel te kiezen. Met als gevolg een grote verscheidenheid aan lokale peuterstelsels. 

IJsbrand Jepma (senior onderzoeker en adviseur bij Sardes) geeft in dit artikel een overzicht over de drie grote veranderingen van de afgelopen jaren (en een vierde: de uitbreiding van het aantal uren ve voor doelgroeppeuters). Hij gaat nader in op de keuzes die gemeenten - vaak in overleg met lokale partners - hebben gemaakt in het kader van de harmonisatie, waarbij hij vier scenario's onderscheidt. Deze keuzes hebben geleid tot een grote diversiteit aan lokale minipeuterstelsels. Ook licht hij de hybride financiering van de peuteropvang toe, bestaande uit niet minder dan vijf financieringsbronnen. 

Gemeenten verschillen dus in zowel de uitwerking van de harmonisatie als hun financiële uitgangspositie. Dit heeft consequenties voor de algemene toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de peuteropvang. Deze gevolgen worden in het slotgedeelte van het artikel besproken. 

Aanbieders van peuterwerk kunnen dit artikel gebruiken om de complexiteit van regelingen en steltsels uit te leggen aan derden. 

Download het artikel 'Peuteropvang op drift' door IJsbrand Jepma (pdf)