Nieuwsbericht

Wijzigingen besluit Voorschoolse educatie en inzet 16 uur bekend

3 december 2018 | 1 minuut lezen

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Slob de wijzigingen bekend gemaakt voor de voor- en vroegschoolse educatie (vve). Het gaat hier om de extra uitkering van € 170 miljoen, structureel op jaarbasis voor uitbreiding van ve-uren en inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers op hbo-niveau.
In 2019 wordt 130 miljoen uitgekeerd, oplopend naar 170 miljoen in 2020. De inzet van 16 uur vve wordt als volgt opgebouwd: op jaarbasis 960 uur voor peuters tussen 2,5 en 4 jaar, met een maximum van 6 uur per dag. De achterliggende rekensom is 1,5 jaar - 40 weken - 16 uur. Vanaf 2022 zullen de pedagogisch beleidsmedewerkers worden ingezet. Hiervoor wordt nog een urennorm ontwikkeld.
De minister wil zoveel mogelijk aansluiten bij de pedagogisch beleidsmedewerkers vanuit de IKK. De minister gaat de invoering en de effecten ervan uitgebreid monitoren en onderzoeken. Bovendien komt er weer ondersteuning voor gemeenten en organisaties om de maatregelen goed en zorgvuldig in te voeren.
De nieuwe verdeelsleutel van de budgetten voor gemeenten is na consultatie niet gewijzigd. Deze wordt per 1-1-2019 ingevoerd. De evaluatie ervan vindt over zes jaar plaats.
Sociaal Werk Nederland heeft in de afgelopen periode op grond van inbreng van leden stelselmatig gepleit voor flexibele invoering van de maatregelen zodat maatwerk mogelijk is. De minister heeft daar voor een belangrijk deel gehoor aan gegeven.