Nieuwsbericht

Werkbezoek SCP aan peuterspeelzaal van SPL in Leiden

Stephanie Gross
25 juli 2018 | 1 minuut lezen

Op 5 juli gingen onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) op bezoek bij peuterspeelzaalaanbieder SPL in Leiden. Het werkbezoek werd georganiseerd door Sociaal Werk Nederland.

De onderzoekers mochten rondkijken op de peutergroep en gingen vervolgens in gesprek met Piet Penning (directeur-bestuurder SPL), Sanne Feil (teamleider), Janneke Jurgens (zorgcoach), Daniëlle van Beek (pedagogisch medewerker, coördinator Speelgroep) en pedagogisch medewerkers.

Gespreksonderwerpen waren de rol van het peuterwerk in Leiden, ouderbetrokkenheid en zorg en vroegsignalering.

Het peuterwerk is in Leiden een sociale basisvoorziening in de wijk en heeft nadrukkelijk een preventieve functie. Hierover zijn ook afspraken gemaakt met de gemeente die het peuterwerk voor deze rol subsidieert. Dit blijkt nodig, ook in een stad als Leiden. Piet Penning: ‘Het gaat in Nederland steeds beter maar er is een groep waar het helemaal niet goed mee gaat. En die groep wordt niet kleiner. Deze tweedeling wordt steeds groter!’. 80% van de ouders bij SPL zit in de laagste inkomenscategorie. Er gaat veel aandacht naar deze ouders en naar de gezinssituatie. Het bereiken van ouders en hen betrekken bij het peuterspeelzaalwerk is maatwerk. SPL zet hier veel op in, maar ervaart het ook als een uitdaging. Zeker omdat zij te maken hebben met een grote diversiteit aan oudergroepen. Zo zijn er veel verschillende culturele achtergronden, zijn er hoog opgeleide ouders, maar ook ouders met een verstandelijke beperking.