Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Nieuwsbericht

Arnhems peuterwerk al vijftig jaar springlevend

Op 1 mei 2018 geplaatst door

De Stichting Peutercentra Arnhem (SPA) bestaat 50 jaar. Dat werd op 25 april gevierd met een vrolijk mini-symposium. Aanwezig waren onder anderen alle pedagogische medewerkers, de oprichtsters van de eerste Arnhemse peuterspeelzalen en wethouder Ron König. Hij is trots dat Arnhem kiest voor een ontwikkelrecht voor alle peuters, met vier dagdelen peuterspeelzaalwerk per week. ‘Het peuterwerk heeft duidelijk meerwaarde voor Arnhem.’

Tijdens het symposium nam directeur Corinne Hennekes bovendien afscheid van de SPA. Zij wordt opgevolgd door Mario Lamers, voorheen onder andere directeur peuterwerk in Best (Noord-Brabant). Naast veel muziek was er een inspirerend verhaal van wetenschapsjournalist Mark Mieras over het belang van spelen voor de hersenontwikkeling van jonge kinderen.

Namens Sociaal Werk Nederland vertelde Ernst Radius dat peuterspeelzaalwerk vanaf 2018 weliswaar onder de Wet kinderopvang is geplaatst, maar dat de aard, de vorm en de sociale functie ervan overeind blijven. ‘Uit onderzoek blijkt dat zo’n 90% van alle geharmoniseerde peuterspeelzalen gewoon op de huidige voet doorgaat, zij het met een andere vorm van financiering voor de werkende ouders.’

Ter gelegenheid van het jubileum heeft SPA ook een filmpje gemaakt waarin ouders en pedagogische medewerkers vertellen wat peuterwerk voor hen betekent. Bekijk het hier.

Bron: Sociaal Werk Nederland
Trefwoorden: Arnhem, SPA, peuterwerk, vijftig jaar
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten