Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Nieuwsbericht

Angst voor vertrek kansarme kinderen uit peuterspeelzalen

Op 28 november 2017 geplaatst door

Sociala Werk Nederland heeft meegewerkt aan de totstandloming van deze reportage van RTL-Nieuws. Er is onrust over nieuwe plannen met peuterspeelzalen. Die vallen vanaf 2018 onder de wet Harmonisatie Kinderopvang. De branche is bang dat kinderen uit achterstandswijken wegblijven omdat hun ouders de nieuwe regels te ingewikkeld vinden én het hen mogelijk meer geld gaat kosten.

Het leek zo'n mooi plan: alle peuters moeten minimaal twee dagdelen per week naar de peuterspeelzaal kunnen. Dat is goed voor kinderen: ze leren er samen spelen en vriendschappen opbouwen. En het voorkomt dat ze straks met een taalachterstand naar de basisschool gaan.

Maar er deugt iets niet aan de plannen die nu worden ingevoerd, zeggen kinderopvangorganisaties. Het wordt ouders namelijk zó ingewikkeld gemaakt dat vooral de kinderen die opvang het hardst nodig hebben, zullen afhaken.

Twee ochtenden per week
De peuterspeelzaal kennen we als de plek waar kinderen van 2,5 tot 4 jaar, twee ochtenden of middagen per week, komen spelen. Die peuterspeelzalen worden nu nog gefinancierd door de gemeente. Als ouders veel verdienen, betalen ze een deel zelf.

Vanaf 1 januari moeten álle ouders de opvang eerst helemaal zelf betalen. Afhankelijk van het inkomen kunnen ze dan een deel weer terugkrijgen via de overheid. Dat betekent dus: eerst voorschieten en dan de rompslomp om het terug te vragen. Dat is voor veel ouders te ingewikkeld, stellen kinderopvangorganisaties, waaronder Sociaal Werk Nederland.

ZIE OOK: Peuterspeelzaal wordt kinderopvang: dit gaat het betekenen

"De belastingdienst probeert de taal zo eenvoudig mogelijk te maken, maar die taal is voor veel mensen, zeker als het Nederlands niet je moedertaal is, heel ingewikkeld", zegt Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging voor ouders in de Kinderopvang.

Ook veel ouders vinden de nieuwe regels onduidelijk. Na een oproep van RTL Nieuws op Facebook kwamen bijna 4000 reacties binnen.

Sommigen hebben besloten om hun kinderen niet meer naar de peuterspeelzaal te brengen omdat ze vanaf 2018 duurder uit zouden zijn:

'Jammer'
Staatssecretaris Tamara van Ark zegt dat ze het 'jammer' zou vinden als er inderdaad minder kinderen naar de peuterspeelzaal gaan. "Als mensen vragen hebben of meer informatie nodig hebben dan kunnen ze terecht bij hun peuterspeelzaal, gemeente of de belastingdienst: de belastingtelefoon, belastingkantoor of toeslagenservicepunt bij hen in de buurt."

Sociaal Werk Nederland en de VNG hebben voor gemeenten de handreiking Juridische vragen harmonisatie ontwikkeld, en de aanvulling Juridische vragen, over bijplussen van de eigen bijdrage peuterspeelzalen. 

Zie hier de reportage.
UPDATE: Ed Buitenhek gaf een reactie op de reportage van RTL: 
Indien aanbieders adequate ondersteuning bieden levert harmonisatie geen vraaguitval op bij kansarme peuters. Zie voor zijn analyse de website van Buitenhek

Bron: RTL Nieuws, Sociaal Werk Nederland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Communicatieadviseur
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten