Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Activiteit

Studiereis naar Hamburg

september 17 t/m: 19-09-2018
Locatie: Hamburg
Tijd: 00:00
Type: Overig

17 – 19 september 2018 organiseert Sociaal Werk Nederland samen met Childcare International een studiereis naar Hamburg

 

Programma

Thema van de studiereis is voorschoolse educatie in het sociaal domein in internationaal perspectief. We zullen drie verschillende kindercentra bezoeken waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: de sociale functie van kinderopvang met ve in een achterstandswijk; uitdagingen en oplossingen in de omgang met vluchtelingenkinderen; en de situatie in de landelijke omgeving buiten de stad.

 

Hamburg

De stadsstaat Hamburg, van oudsher een rode stad, besteedt veel geld en energie aan de ontwikkeling van jonge kinderen en het bestrijden van achterstanden. Onze kinderopvangpartner in Hamburg is Elbkinder, een grote innovatieve organisatie met veel aandacht voor kwaliteit. De kindercentra hebben verschillende functies: het mogelijk maken van de combinatie van zorg en werk voor ouders, de brede ontwikkeling van kinderen, ontwikkelingsstimulering van kinderen met achterstanden (welzijnsfunctie), inclusie van kinderen met een beperking, en het ondersteunen van gezinnen met jonge kinderen.

 

Voor wie

De studiereis is bedoeld voor management en directie van kinderopvangorganisaties en voor beleidsmedewerkers van gemeenten, kennisinstituten en ministeries.

 

Aanmelden

U kunt zich tot uiterlijk 24 mei a.s. inschrijven voor deze studiereis via de eventpagina. Er is plek voor 16 tot 20 deelnemers. De prijs bedraagt € 835 per persoon, incl. vervoer, hotel, ontbijt/lunch/diner, programma en reisbegeleiding.

 

Meer informatie en contact

Meer informatie en het programma op hoofdlijnen vindt u in de bijlage ‘Informatie over reis naar Hamburg’ (pdf) en op de eventpagina. Met vragen kunt u contact opnemen met Stephanie Gross: gross@sociaalwerk.nl of 0621457029 (di t/m do).

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Medewerker Kwaliteit en professionalisering
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten