Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

Zingeving is een integraal onderdeel van sociaal werk

Op 18 november 2020 geplaatst door

“Ja, ik heb aandacht voor zingevingsvragen”, zegt maar liefst 98% procent van de sociaal werkers uit dit onderzoek.
‘Breng het hele aanbod van zingevingsondersteuning dicht bij mensen thuis in beeld.’ Die opdracht kreeg Agora van het ministerie van VWS. Dit overzicht is nodig zodat professionals en vrijwilligers nog beter kunnen inspelen op de zingevingsbehoeftes van mensen.
De sociaal werker is een van die zingevingsondersteuners. Sterker nog, zingeving staat zelfs in hun beroepsprofielen. Maar bieden ze die hulp ook? En zo ja, waar hebben ze behoefte aan?

Dit was de kern van Agora’s onderzoek ‘Sociaal werkers & Zingeving’, dat Agora samen met Sociaal Werk Nederland en de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk uitvoerden. Aan de enquête deden 165 sociaal werkers mee uit zorg en welzijn.

Bron: Agora, Sociaal Werk Nederland
Trefwoorden: verbetering, zingeving
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten