Nieuwsbericht

E-zine levensvragen en geestelijke verzorging

3 november 2020 | 9 minuten lezen

Lees hier het e-zine over levensvragen van november.

Kun je dit niet goed lezen? Ga dan naar onze online versie.
Meer informatie over het e-zine levensvragen >

 
 
 
 
Thuis in gesprek over zingeving en levensvragen
 
Iedereen die te maken krijgt met ingrijpende veranderingen, kan levensvragen hebben. Via de regeling Geestelijke Verzorging Thuis is het mogelijk om in de thuissituatie in gesprek te gaan met een geestelijk verzorger. Voor thuiswonende 50+ers en volwassenen en kinderen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten wordt een aantal gesprekken vergoed.
Lees meer over geestelijke verzorging thuis  >
 
 
 
Nieuw: Leidraad proactieve zorgplanning
 
Het belang van proactieve zorgplanning en een goede vindbaarheid en overdracht van iemands behandelwensen en –grenzen wordt door corona eens te meer duidelijk. Zorgverleners willen -vaak met spoed- weten of de patiënt zo’n zorgtraject wil. In de nieuwe leidraad vind je een overzicht van stappen en een digitaal invulformulier om wensen en grenzen vast te leggen en te delen.
Nieuwsbericht lancering leidraad  >
Naar de leidraad en digitaal invulformulier >
 
 
 
Praten over eenzaamheid
 
Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Tamara Bouwman, expert eenzaamheid op Zorg voor Beter: 'In coronatijd is het extra belangrijk dat we ons bewust zijn wat voor gevolgen eenzaamheid kan hebben, zeker omdat veel "normale" dingen nu niet kunnen.' Hoe ga je als professional het gesprek aan over eenzaamheid?
Lees de tips >
 
 
 
‘Ik herken eenzaamheid, maar geef het geen kans’
 
Rita verloor tijdens de coronacrisis haar man aan corona. Eenzaamheid steekt soms de kop op, maar Rita heeft daar meestal een antwoord op. Soms is dat vrijwilligerswerk, andere keren haar geloof. Zo zal de balans nooit doorslaan naar "verdriet en gemijmer". ‘Dat is onze eigen verantwoordelijkheid en die kunnen we in onszelf aanspreken.'
Lees het verhaal van Rita  >
 
 
 
Videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk
 
Wat maakt de dag de moeite waard? In deze videoreeks laten zorgmedewerkers voorbeelden zien van liefdevolle zorg. Zo zien we dat verdriet en verlies een belangrijk onderdeel zijn van het leven in het verpleeghuis, dat leefplezier vaak in kleine dingen zit en dat het goed is om de familie te betrekken bij een dilemma. De videoreeks is gemaakt door Leyden Academy en het Jo Visser fonds.
Bekijk de videoreeks op YouTube >
 
 
 
Manifest Isoleer het virus, niet de mensen
 
Het is mogelijk dat verpleeghuizen uit angst voor het coronavirus opnieuw hun deuren gaan sluiten. Het Humanistisch Verbond, hoogleraar Anne-Mei The en Gijsbert van Herk (Humanitas Rotterdam) hebben samen met 70 zorgexperts een manifest opgesteld om dat te voorkomen. Ze betogen in het manifest dat kwaliteit van leven niet minder belangrijk is dan veiligheid.
Naar het manifest >
 
 
 
Videosessie Zinnig in gesprek
 
Wanneer iemand hoort dat hij of zij ongeneeslijk ziek is, staat het leven op losse schroeven. Zingevingsvragen komen op: waarom overkomt mij dit? Wat maakt vandaag de moeite waard? Hoe ondersteun je iemand met zingevingsvragen in de palliatieve fase? In de online sessie ‘Zinnig in gesprek’ van Agora en 1sociaaldomein, wisselden deelnemers uit verschillende werkvelden kennis en ervaringen uit.
Kijk de videosessie Zinnig in gesprek terug >
 
 
 
Liefde in het verpleeghuis
 
Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens, dus ook bij ouderen die zorg ontvangen. Aandacht hiervoor vergroot de kwaliteit van leven en het welbevinden. Rutgers en Vilans hebben met zorgorganisaties en onderwijs instrumenten ontwikkeld die helpen bij de bewustwording en het bespreken van behoeften van ouderen aan intimiteit en seksualiteit.
Bekijk de instrumenten, werkvormen en materialen >
 
 
 
Samen tegen eenzaamheid
 
Laagdrempelig contact helpt tegen eenzaamheid. Irene van Binsbergen, geestelijk verzorger bij de Rotterdamse welzijnsorganisatie WMO Radar, vertelt over het belang van 'trage vragen'. Volgens haar is geestelijke verzorging en sociaal werk een prima mix in laagdrempelig contact met eenzame mensen.
Lees het interview met Irene >
 
 
 
Boek Zinvolle zorg in het verpleeghuis
 
Geestelijk verzorgers zijn belangrijk als het gaat om het versterken van de samenhang tussen zorg en zingeving in verpleeghuizen. Nico van der Leer promoveerde in september op dit onderwerp. Het gaat niet alleen om de mens achter de cliënt of de bewoner, maar ook om de mens achter de professional. Zijn proefschrift verscheen in boekvorm: 'Zinvolle zorg in het verpleeghuis' (€ 24,95).
Lees meer over Nico's onderzoek  >
 
 
 
Raad van Ouderen: eigen regie tot het levenseinde
 
Stimuleer het denken en praten over ouder worden en het levenseinde. Dit adviseert de Raad van Ouderen aan de minister van VWS. In het rapport ‘Voorbereiden op het Levenseinde’ adviseert de raad individuele gesprekken en groepsgesprekken met professionals, bijeenkomsten met gelijkgestemden en begeleiding door geestelijk verzorgers via de Centra voor Levensvragen.
Lees het volledig advies >
Lees meer over geestelijke verzorging thuis >
 
 
 
Nationaal Congres Palliatieve Zorg 2020
 
Dit jaar kun je op 5 november het Nationaal Congres Palliatieve Zorg (9.30-13.30u) digitaal volgen. Het thema is: ‘Palliatieve zorg: Elke keer anders. Noodzaak voor maatwerk!’ In het programma is aandacht voor geestelijke verzorging in de palliatieve zorg. Joris de Lange, geestelijk verzorger bij Zuyderland Zorgcentra houdt een voordracht over ‘Nabijheid’.
Meer informatie over het congres >
Bekijk het programma en het onderdeel ‘Nabijheid’  >
 
 
 
Basisscholingen COVID-19 en palliatieve zorg
 
Veel zorgverleners krijgen in coronatijd te maken met ernstig zieke patiënten die, in sommige gevallen, komen te overlijden. Hoe verleen je palliatieve zorg aan de cliënt en zijn naasten? Een laagdrempelige manier om je hierin te verdiepen is de serie basisscholingen over corona en palliatieve zorg van het LUMC Expertisecentrum Palliatieve Zorg. Elke les duurt 12 minuten en bestaat uit een video en een presentatie.
Bekijk de 7 scholingen  >