Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

Succesvolle werkconferentie Agora ‘Zingeving in de buurt’ - gemist? Check hier!

Op 29 oktober 2020 geplaatst door

Zingeving stopt niet bij de voordeur maar begint daar eigenlijk pas. Hoogleraar Gaby Jacobs zette de deelnemers aan deze werkconferentie in het eerste filmpje direct op scherp. Het nadenken over en vorm geven aan zingeving is een taak van alle professionals in zorg en welzijn. Ze stipte veel aan, waaronder ‘Positieve gezondheid’ van Machteld Huber en legde uit dat er twee vormen van zingeving bestaan, alledaagse en existentiële. Zij benoemde de lastige vraag aan zorgprofessionals ‘doe dit er nog maar even bij’. Jacobs stuurde de deelnemers de breakout room in met de vraag ‘Hoe geven jullie zingeving een plek in je werk?’

Breakout rooms
De deelnemers werden na duidelijke instructie en begeleiding van dagvoorzitter Guido Schürmann ingedeeld in breakout rooms om met maximaal vijf deelnemers door te praten over deze vraag. Behalve dat veel mensen de tien minuten die daarvoor gereserveerd waren te kort vonden, werd er enthousiast op elkaar gereageerd. Er werden zinnige antwoorden gegeven en in de chat werd veel informatie uitgewisseld..

Vertrouwen in de vrijwilliger
Na een korte pauze kregen Nienke Kuyvenhoven, adjunct directeur van Sociaal Werk Nederland en Petra van Loon, programmaleider Samen Ouder worden van de vereniging NOV, het woord over het belang van vrijwilligers. Een sociaal werker is heel oplossingsgericht en de vrijwilliger is er gewoon. Dat laatste, er gewoon zijn, aandacht en tijd voor iemand hebben, is heel belangrijk. Van Loon: ‘Bij een vrijwilliger hebben mensen het gevoel – die is er echt alleen voor mij – omdat die persoon er geen geld voor krijgt. Zonder natuurlijk de rol van de sociaal werker teniet te doen. Ze vullen elkaar aan.’

Naleesdossier
Wil je verder lezen over het werk van Gaby Jacobs?

Meer weten over het werk van Elisabeth van Oostrum en de Raad van Ouderen? Lees hieronder via de links de artikelen en adviezen:

Meer weten over Sociaal Werk Nederland, het project Samen ouder worden en de rol van vrijwilligers daarin?

Meer weten over de actieonderzoeken die zijn genoemd?

Trefwoorden: agora, webinar, zingeving
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten