Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

Landelijke online werkconferentie "Eén tegen Eenzaamheid: HOE DAN?"

Op 27 oktober 2020 geplaatst door

Eén tegen Eenzaamheid organiseert op 10 en 12 november de - online - landelijke werkconferentie HOE DAN?

Talkshow met Hadassah de Boer
Het is een combinatie van een inspirerende UP! talkshow, interactieve werksessies en lezingen. Het programma is online te volgen in combinatie met een netwerk-app. HOE DAN? is een initiatief van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS.

Samenwerking
HOE DAN? is gericht op het vinden van nieuwe samenwerking op het gebied van eenzaamheid onder ouderen – lokaal. Vorig jaar stond HOE DAN? al in het teken van initiatieven in Noord- en Zuid-Nederland; op 10 en 12 november staan de regio’s Oost en West centraal. 

Nieuwe contacten
Tijdens het interactieve programma komt u in contact met aansprekende voorbeelden en gaat u zelf actief aan de slag met een nieuw netwerk, dus u doet gegarandeerd nieuwe contacten op. Met behulp van een netwerkapp kunt u netwerken. De redactie van HOE DAN? ging op zoek naar een aantal aansprekende voorbeelden van initiatieven die zich inzetten tegen eenzaamheid. Versterk je netwerk door contact met ze op te nemen met:  op 10 november, Deventer-versie: Voorstad verbindtBegraafplaats Kampen | Gemeente KampenKnarrenhofClub GoudKNHM FoundationFunding Plus Humanitas KampenCarinova Buur en Zobelcirkels Rode Kruis GelderlandStichting PresentEetclub Krommekamp CulinairDe WijkMakersDe ZwaaisteenNedap HealthcareMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)Anke van Beckhoven | Eén tegen eenzaamheidHanan Nhass | Onderzoeker MovisieCarintreggelandNetwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM)In je Uppie aan de lijn

Programma dinsdag 10 november: met initiatieven uit Oost-Nederland
Lees over het online programma – uitgezonden vanuit de Deventer Schouwburg.
Meer informatie
Inschrijven

Programma donderdag 12 november: met initiatieven uit West-Nederland
Lees over het online programma – uitgezonden vanuit de Kromhouthal in Amsterdam.
Meer informatie over netwerken: hier vind je de Netwerketalage van 12 november, met oa.: Sen-ver, HaarlemontmoetDe Burenwww.sociaaltuinieren.comwww.participatiekeuken.nl en nog veel meer.

Inschrijven

Voor wie
HOE DAN? is gericht op beleidsmakers, professionals uit overheid, zorg en welzijn, (sociaal) ondernemers, initiatiefnemers van maatschappelijke en culturele initiatieven, ouderen en vrijwilligers – die zich willen inzetten rond eenzaamheid onder ouderen. 

Aanmelden en kosten
Deelname is gratis. Meldt u zich wel tijdig aan – voor de werksessies geldt een maximum aantal deelnemers.

VWS | UP!
HOE DAN? is een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en UP!, een landelijke beweging met een nieuwe kijk op ouder worden.
De UP! talkshow wordt gepresenteerd door Hadassah de Boer. Graag tot ziens op 10 of 12 november!

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten