Nieuwsbericht

Odensehuis: een plek en een stem voor mensen met dementie

22 september 2020 | 1 minuut lezen

Een Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies.  Een Odensehuis biedt  een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich’ thuis’ kunnen voelen.

Het Landelijk Platform Odensehuizen (LPO) helpt startende en operationele Odense huizen in heel Nederland. In de afgelopen jaren zijn er ruim 40 gestart en nog 10 in een opstartfase. Het LPO draagt zorg voor de ondersteuning en advisering.

Ook de Odensehuizen worden getroffen door Covid-19. Hierdoor staan de Odensehuizen en meerdere sociale voorzieningen onder hoge druk vanwege de grote tekorten waar veel gemeenten door getroffen worden. In veel gemeenten wordt nu voor een kortzichtige oplossing gekozen en wordt er bezuinigd op ontmoetingscentra voor ouderen en ook op Odensehuizen. En dat terwijl de Odensehuizen voornamelijk met vrijwilligers werken en er dus lage kosten zijn. Ook staat vast dat mensen met beginnende dementie die gebruik maken van een Odensehuis pas later gebruik maken van de zorg. Fijner voor de mensen en juist goedkoper voor de gemeente!

Deze groep is extra kwetsbaar, het sluiten van deze en andere voorzieningen in de dagbesteding isoleert deze  groep, hun naasten,de mantelzorgers en de verzorgers in de buurten en wijken. Het Landelijk Platform Odensehuizen doet een vurig pleidooi deze voorzieningen en het Odensehuis in het bijzonder te ontzien en in de komende tijd waarin we de periode na Cobid-19 met elkaar moeten inrichten.

Kijk voor meer informatie op www.odensehuizen.nl

Lees ook de blog van Lex Staal, waarin hij een pleidooi doet om juist te investeren in kwetsbare wijken