Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

KIJKTIP: ‘Thuis op Zuid’ over langer thuiswonen met dementie

Op 25 augustus 2020 geplaatst door

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen er ergens in zijn of haar leven mee in aanraking komt, of het nu gaat om de buurvrouw, je ouders of jijzelf. In de vierdelige serie 'Thuis op Zuid' dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderbuurt, een zeer diverse volkswijk op Rotterdam-Zuid met veel ouderen. Na alle lessen die Adelheid en Hugo uit de serie 'In De Leeuwenhoek' hebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis moeten, maar soms ook willen, blijven wonen.

De vier afleveringen starten vanaf woensdag 2 september, om 20:30 op NPO2

Kán dat eigenlijk wel?
Ook voor leden van Sociaal Werk Nederland is deze problematiek herkenbaar. Want kán dat eigenlijk wel: langer thuiswonend met dementie? Wie kijkt er dan naar deze mensen om? Of wil iemand juist graag alleen zijn? En; kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook? Tegen het einde van het filmen van de serie overviel het coronavirus de wereld. De crisismaakte de problematiek rond de ouderenzorg in Nederland akelig zichtbaar. Immers, de ‘stille ramp’ waar de laatste tijd in de media zo vaak aan gerefereerd wordt, speelt zich zeker niet alleen in verpleeghuizen af, maar, nog veel stiller èn omvangrijker, thuis.

Impacttour
In zes steden verspreid door het land organiseren het Humanistisch Verbond en Human dialoogbijeenkomsten, waar fragmenten uit de serie te zien zijn. Zo snijden we dilemma’s aan op het snijvlak van autonomie en verantwoordelijkheid. Professionals, mantelzorgers, werkgevers en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om deel te nemen. De bijeenkomsten zijn zeker ook voor sociaal werkers en/of ouderenwerkers zeer interessant. De eerste twee van in totaal 6 bijeenkomsten staan al gepland. De eerste is in Groningen op 27 oktober, de tweede is in Leeuwarden op 27 november. Aanmelden voor de impacttour kan hier

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten