Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

Technologie inzetten tijdens de coronacrisis

Op 14 mei 2020 geplaatst door

De ontwikkelingen en nieuwe maatregelen rond het coronavirus binnen de langdurende zorg volgen elkaar snel op. Vilans heeft een overzicht gemaakt voor technologische toepassingen die u kunnen inspireren. Ze zijn geordend op basis van acht verschillende behoeften van zorgprofessionals.

Met deze publicatie krijgt u inzicht in verschillende technologische mogelijkheden in de ouderenzorg. Denk hierbij aan digitale mogelijkheden voor communicatie met zorgmedewerkers en cliënten, alternatieven voor dagbesteding en zorg voor waardig sterven.
Bekijk de technologische toepassingen

Thema's op basis van behoefte
Het overzicht is opgedeeld in onderstaande 8 thema’s. Deze zijn gekozen aan de hand van behoeften die in de  zorgpraktijk leven (aangemeld via het coronaloket).

  • Communiceren
  • Zelfstandigheid
  • Zinvolle dagindeling
  • Informatievoorziening
  • Kwaliteit van zorg
  • Hygiëne en besmetting
  • Zorg voor waardig sterven
  • Organisatie van zorgondersteunende technologie

Van wie is de behoefte?
Nadat u een thema kiest, ziet u een overzicht met behoeftes die binnen dit thema vallen. Dit zijn uitgevraagde behoeftes die momenteel spelen ten tijde van corona, mogelijk heeft u een vergelijkbare behoefte. Bij deze behoeftes wordt aangegeven van welke doelgroep deze afkomstig zijn, met bovenstaande thema's.

OVERZICHT KOSTEN EN MOEILIJKHEIDSGRAAD
De oplossingen die gepresenteerd worden, zijn voorzien van een indicatie voor de prijs en de mate waarin het product eenvoudig in gebruik te nemen is.
Bekijk de technologische toepassingen

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten