Nieuwsbericht

Ruimte voor Lopen - In de buurt aan de wandel voor 'sociaal' en 'gezond'!

Johan Huttinga
12 maart 2020 | 6 minuten lezen

In het kader van het Nationaal Preventie Akkoord heeft Sociaal Werk Nederland afspraken gemaakt met de stichting Ruimte Voor Lopen. Deze organisatie zal aanbod en informatie bieden aan lidorganisaties over bewegen en vitaliteit, in de vorm van lopen, wandelen. Een kans voor sociaalwerkorganisaties en gemeenten: er komt een landelijke beleidsagenda Lopen. Bewegen met een groepje bewoners in de buurt is sociaal, gezond en veilig. Fris desnoods 'oud' aanbod op: kijk met de bril van positieve gezondheid naar buurtwerk. Oja: Plandelen. Ook trendy!

Wandelen in de buurt, ommetjes maken: sociaal en gezond!
Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om een ommetje te maken. Soms zijn daar fysieke barriëres of persoonlijk van aard (bang om te vallen). Ruimte Voor Lopen wil mensen motiveren om dit meer te doen door een uitnodigend programma.
 
De uitgangspunten van Ruimte voor Lopen komen overeen met de visie op Positieve Gezondheid.

Daarnaast vinden we elkaar in de lobby: letterlijk moeten we af van drempels die verhinderen dat mensen  naar buiten gaan om te bewegen.

Voor mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit is het niet vanzelfsprekend om even naar de supermarkt te lopen. Terwijl dit zulke belangrijke momenten zijn voor mensen die een beperkt netwerk hebben of het moeilijk vinden de aansluiting te vinden met de samenleving.
 

Met Ruimte Voor Lopen willen we u inspireren om nieuwe activiteiten en ondersteuning hierin te bieden.
Mocht je meer willen weten of vragen hebben: contactgegevens vind je op de website van Ruimte voor Lopen, hier.

Ter inspiratie enkel items uit de nieuwsbrief van Ruimte voor Lopen:  


“Lopen bevrijdt geest en sterkt geheugen”

Dat zegt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara. Hij was in Nederland voor de promotie van zijn boek ‘Te Voet: Hoe twee benen de mens verder brengen’. Het boek is een pleidooi voor lopen en loopvriendelijke steden. Voor wie het gemist heeft: onder andere Trouw en NRC publiceerden erover.

 

Seniorenorganisatie KBO-PCOB nieuwe partner Ruimte voor Lopen

KBO-PCOB heeft zich aangesloten bij Ruimte voor Lopen. “De doelen van Ruimte voor Lopen passen goed bij de doelen en thema’s waar we ons als grootste seniorenorganisatie voor inzetten”, licht Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, toe. “Zo zetten wij in op veiligheid voor voetgangers, valpreventie, een goede en veilige infrastructuur en zijn veel van onze afdelingen actief met wandelactiviteiten. Samenwerken levert mooie dingen op, dus we zijn erg blij met dit partnerschap!”

 

Het programma Natuurlijk Fitstap
Dit is ontwikkeld door Koninklijke Wandel Bond Nederland en Stichting Gezond Natuur Wandelen, organisaties die elkaar hebben gevonden binnen Ruimte voor Lopen. Doel is om de leefstijl van minder actieve volwassenen duurzaam en positief te veranderen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van professionele beweegaanbieders (bijvoorbeeld buurtsportcoaches).

Na twaalf weken creëert de beweegaanbieder wandelgroepen die uiteindelijk zelfstandig wandelen onder begeleiding van een speciaal opgeleide vrijwilliger. KWBN en Gezond Natuurwandelen organiseren met het ministerie van VWS op 31 maart een bijeenkomst voor gemeenten om het project te introduceren en verder te brengen. Geïnteresseerde gemeenten mailen met Eric Voet,
e.voet@kwbn.nl.

 

Nationale beleidsagenda Lopen in de maak

Er komt een beleidsagenda met concrete doelen en activiteiten om het lopen in Nederland een flinke impuls te geven. Een agenda van alle organisaties in Nederland die daaraan kunnen en willen bijdragen: overheden, maatschappelijke partners, kennisorganisaties en marktpartijen.

Het opstellen van deze gezamenlijke beleidsagenda gebeurt op initiatief van het ministerie van I&W en wordt van harte wordt ondersteund door Ruimte voor Lopen. De komende maanden vindt een uitvoerige consultatieronde plaats. De agenda zal worden gepresenteerd op 8 oktober tijdens het Nationaal Voetgangerscongres in Leeuwarden. Contactpersonen zijn Filip van As (I&W) en Koos Louwerse (TRIDÉE).

 

Website Ruimte voor Lopen informatiever en interactiever

Ruimte voor Lopen werkt hard aan de volgende versie van de website: interactiever en met meer informatie. Naar verwachting komt de nieuwe versie eind maart online. 

  

Wandel naar je werkdag

De Wandel naar je werkdag op 2 april biedt iedereen de kans om lopen een keer uit te proberen als andere manier om je te verplaatsen en maakt je bewust van de voordelen van bewegen tijdens de werkdag. We roepen alle partners van Ruimte voor Lopen op om mee te doen! Meer informatie en aanmelden kan bij Wandelnet.

 

Eerste partnerbijeenkomst Ruimte voor Lopen 2020 (Utrecht)

16 april, van 13.30 – 16.30

In 2020 wordt twee keer een partnerbijeenkomst georganiseerd. Een goede gelegenheid voor (nieuwe) partners om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. Zet deze eerste alvast in je agenda.