Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

Werkende mantelzorgers: verdienen ze beter passende verlofregelingen?

Op 12 februari 2020 geplaatst door

Werkende mantelzorgers verdienen beter passende verlofregelingen. Dat is de stelling die centraal staat in onderstaand artikel waarin Platfrm31 inzoomt op uitdagingen die spelen rond mantelzorg.

Bijna twee miljoen mensen combineren de mantelzorg met een baan van meer dan 12 uur per week. Daarvan zorgt zo’n een op de vijf intensief, dat wil zeggen elke week 8 uur of meer. Met name als gevolg van de vergrijzing zal de komende jaren de behoefte aan mantelzorg en zorgvrijwilligers alleen maar groeien. Nu staan er nog 15 potentiële mantelzorgers voor elke 85-plusser klaar, in 2040 loopt dit terug naar 6. Is mantelzorg goed te combineren met een baan? Bestaan er aantrekkelijke regelingen voor werkende mantelzorgers? Of wordt het nu eindelijk tijd om tot passende verlofregelingen voor mantelzorgers te komen?

Lees het artikel hier: Werkende mantelzorgers verdienen beter passende verlofregelingen (Pdf, 0,4 MB)

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten