Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

Stoel Vrij op 9 december in Tijd voor MAX

Op 26 november 2019 geplaatst door

Een grote groep mensen, jong en oud, is eenzaam. Tijdens de kerstdagen is eenzaamheid het meest schrijnend. Dat kan anders. STOEL VRIJ verbindt mensen die een plekje vrij hebben aan hun kersttafel met mensen die anders ongewild alleen zijn. 
Na aandacht in het NOS journaal op eerste kerstdag 2018 zijn de initiatiefnemers 9 december a.s. te gast in het TV-programma TIJD voor MAX.

In Ede werken bewoners en Malkander samen
In Ede koppelt welzijnsorganisatie Malkander voor STOEL VRIJ vraag en aanbod aan elkaar. Zij hebben via de vele ogen in de wijk zicht op de mensen die eenzaam zijn en zetten hun netwerk aan maatschappelijke organisaties in om STOEL VRIJ in de hele gemeente tot een daverend succes te maken. 

Actie
Maar… het YouTube filmpje van het journaal in 2018 leverde zoveel positieve reacties op van mensen die mee willen doen, dat dit om een vervolg vroeg. En inmiddels is de stichting STOEL VRIJ opgericht. De initiatiefnemers benaderen nu ook in de wijde regio maatschappelijke organisaties en instellingen met het verzoek hun netwerk in te zetten om eenzame mensen uit te nodigen voor een kerstdiner in huiselijke sfeer en betrokken inwoners te bewegen een STOEL VRIJ aan de kersttafel aan te bieden. Dat verzoek ondersteunt we met een brochure en een stappenplan. Daarnaast is er digitaal promotiemateriaal beschikbaar dat aan lokale wensen aangepast kan worden. 

Tijd voor MAX
Het enthousiasme is inmiddels zo groot dat ook er ook landelijke aandacht is. Op maandag 9 december is STOEL VRIJ te gast in het programma ‘Tijd voor MAX.’ Janny van der Heijden, o.a. bekend van Heel Holland Bakt, heeft  voor STOEL VRIJ een smakelijk 3-gangen kerstmenu samen gesteld, dat zij deze uitzending live gaat bereiden. Te zien op NPO1 vanaf 17.10 uur.  

STICHTING
STOEL VRIJ is een stichting zonder winstoogmerk. Het Edese publiek heeft met de welbekende Ede Doet bonnen en giften een bijdrage geleverd aan de kosten van de stichtingsakte. Het leeft!

Informatie
Heeft u een stoel vrij aan uw kersttafel, kent u iemand die zo’n stoel verdient en wilt u meer informatie? Kijk op www.stoelvrij.nl of stuur een mail naar info@stoelvrij.nl en leg uw vragen en ideeën voor. 

Fotobijschrift: Janny van der Heijden kookt 9 december voor STOEL VRIJ in Tijd voor MAX een 3-gangen kerstmenu

Voor extra Informatie: 
Ria Maliepaard Bestuurslid 06-23979972  
Judith Hopster Bestuurslid 06-30525991 
Daan Overeem Voorzitter 06-51103293 

Of via het algemene mailadres: info@stoelvrij.nl

Bron: Stoel Vrij
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten