Nieuwsbericht

Minister De Jonge wil clientondersteuning verbeteren

Nienke Kuyvenhoven
13 augustus 2018 | 1 minuut lezen

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft met een brief de Tweede Kamer geinformeerd hoe hij de onafhankelijke cliënt ondersteuning in de Wmo, Wlz en Zvw wil verbeteren. In de brief schetst hij de hoofdlijnen.

Vier opgaven
De minister ziet vier opgaven: ten eerste moet er meer inzicht komen in hoe de vraag naar en het aanbod van cliëntondersteuning er precies uitziet. Ten tweede moet cliëntondersteuning bij ‘de toegang’ beter bekend zijn en georganiseerd worden. Daar waar de eerste hulp- of ondersteuningsvraag wordt gesteld, moet de betrokken professional de cliënt kunnen wijzen op de mogelijkheid om cliëntondersteuning te krijgen. Er moet ten derde gericht werk gemaakt worden met de bekendheid over het recht op cliëntondersteuning bij cliënten of hun naasten. Ten slotte wil de minister met cliëntorganisaties, cliëntondersteuners en hun beroepsgroep, gemeenten en zorgkantoren aan de slag om de kwaliteit en deskundigheid te bevorderen, in het bijzonder om specifieke groepen nog beter te leren bedienen.

In deze kabinetsperiode is 55 miljoen euro beschikbaar om een impuls te geven aan de onafhankelijke cliëntondersteuning.

Sociaal Werk Nederland gaat met VWS in gesprek over de opgaven.