Nieuwsbericht

De Kunst en/van het ouder worden

Chris Bos
12 juni 2018 | 2 minuten lezen

Ouderen en kunst, klinkt interessant, maar wat maakt cultuur dan belangrijk? Wat doet het met ouderen? 'We zien dat mensen zich beter gaan voelen, meer sociaal contact krijgen en ontdekken dat ze ook op latere leeftijd nog steeds iets kunnen leren.' Ingrid Smit, adviseur bij het LKCA, vertelt erover in een interview. Het is een van de artikelen in de special van BeterOud over senioren, kunst en vitaliteit.

Programma Lang Leve Kunst
De afgelopen jaren heeft het aanbod voor ouderen een enorme stimulans gekregen door onder andere het programma Lang Leve Kunst. Zo’n 400.000 ouderen hebben aan ruim 900 projecten meegedaan. Heeft deze ontwikkeling zich doorgezet? Ingrid Smit: ‘De groep ouderen groeit, dus het aantal activiteiten groeit mee. Centra van de kunsten, kunstenaars en kunstvakdocenten richten zich steeds meer met specifieke programma’s op zowel vitale als kwetsbare ouderen. Bijvoorbeeld een danscursus met een optreden, een schildercursus voor dementerenden, theatermakers die verhalen ophalen en bewerken tot een voorstelling. Ook nationale instellingen zoals het Stedelijk Museum of het Van Goghmuseum hebben speciale activiteiten. Er wordt ook steeds meer op maat gewerkt, waardoor er beter wordt aangesloten op bijvoorbeeld de dagelijkse praktijk in zorg –en welzijnsinstellingen. En niet onbelangrijk: ook gemeenten zien het belang van aanbod voor dit groeiende deel van hun bewoners,’ aldus Ingrid Smit.

Boekje met 25 voorbeelden
In de special ook een artikel over het LKCA-boekje Ga Samen voor Oud. Met daarin niet alleen veel voorbeeldprojecten maar ook handige tips voor anderen professionals in zorg en welzijn. Zoals:

  • Bedenk vooraf wat past binnen je instelling: samen met de kunstenaar, medewerkers en/of bewoners iets opzetten of liever een kant-en-klaar project.
  • Let op de competenties van begeleiders vanuit een culturele instelling: ze moeten niet alleen affiniteit hebben met zorg in het algemeen, maar ook continu zicht kunnen houden op het verloop van het programma, zeker bij zorgafhankelijke ouderen.
  • Vervoer is voor ouderen een grote barrière om cultureel actief te zijn. Deel ervaringen en logistieke faciliteiten om zowel intramuraal als voor thuiswonende ouderen passend vervoer aan te bieden.
  • Eigen bijdragen voor (culturele) activiteiten stapelen voor ouderen gauw op: signaleer welke mensen echt niet kunnen betalen, tegenover degenen die uit principiële overwegingen niet willen.              

Lees de hele Kunstspecial van BeterOud online.