Goed voorbeeld

Thema eenzaamheid geeft transitie mooi vorm in Winterswijk

Op basis van een projectsubsidie van het ministerie van VWS is Coalitie Erbij, waar Sociaal Werk Nederland kernlid van is, bezig met het versterken van de aanpak van eenzaamheid van lokale organisaties in twintig gemeenten. De gemeente Winterswijk is één van deze gemeenten. Het doel is om het integraal werken (gemeente, burgers en maatschappelijke organisaties) te verstevigen van de aanpak van problemen die eenzame burgers kunnen hebben. Humanitas, als kernlid van de Coalitie Erbij, fungeert in Winterswijk als kartrekker; in opdracht van de gemeente. Zij krijgt hierbij ondersteuning van medewerkers van de gemeente Winterswijk.

De Coalitie Erbij heeft een aanmoedigingsbudget aan de Gemeente Winterswijk gegeven, in de vorm van een bijdrage aan de lokale kartrekker voor €12.000,-  van september 2014 t/m september 2016. In dit project wordt concreet een verbinding gezocht tussen beleidsambtenaren op diverse terreinen (bv cultuur, sport en bewegen, natuur, zorg en welzijn) en uitvoerders van dit beleid binnen en buiten de gemeente.

Verbinding zoeken
In de praktijk werken hiervoor Christel te Lintum (gemeente Winterswijk-sociaal team) en Jacqueline Kremer (Humanitas) veel met elkaar samen. Zij zijn samen flink aan de slag gegaan met plannen in deze periode waarbij cursussen, huisbezoeken, spreekuren, workshops, ontmoetingen en activiteiten centraal kwamen te staan. Hierbij hebben zij de samenwerking opgezocht met het bedrijfsleven en het verenigingsleven. Ze zochten aansluiting bij bestaande projecten en kennispartners. Beide dames zochten heel concreet de verbinding met elkaar en extern op: “We hebben beide een enorm netwerk en veel expertise en ervaring waarmee we veel mensen kunnen bereiken. We vullen elkaar aan. We bereiken afdeling beleid van de gemeente Winterswijk, organisaties, media, bedrijven, clubs op het terrein van sport, cultuur, natuur en zorg en welzijn. En natuurlijk burgers; in individuele contacten, maar ook via de diverse media.”   

Sneeuwbaleffect
Hun goede werk heeft voor een sneeuwbaleffect gezorgd: “Door de vele media aandacht en de workshops die we organiseren, merken we dat er in de buurt initiatieven ontstaan en mensen er meer over spreken met elkaar; in winkels, bij sportclubs, in een ziekenhuis, gewoon op straat. Maar ook dat mensen naar het inloopspreekuur komen. Er is bij clubs, maar ook bij de kerken, aandacht voor nieuwe leden. Ze stellen zich nu meer de vraag: hoe ontvang je ze / maak je ze wegwijs als ze voor het eerst alleen komen.” Dit effect is natuurlijk het bewijs dat de aanpak van Winterwijk positief ontvangen wordt en alle energie de moeite waard is geweest. Maar er is meer: “Samenwerkingen komen steeds beter tot stand. Onze aanbevelingen worden gehoord en de gemeente is bezig met een vertaalslag naar het beleid, evenals bijvoorbeeld verenigingen.”

Nog op het programma
Op het programma van Jacqueline en Christel staat een workshop voor sportclubs op 29 september. Tijdens deze bijeenkomst wordt het thema eenzaamheid en taboe bespreekbaar gemaakt en aangegeven dat eenzaamheid bij iedereen voor kan komen.

Week van de eenzaamheid
In de Week van de eenzaamheid (22 september t/m 1 oktober) wordt er natuurlijk van alles georganiseerd in gemeente Winterwijk om eenzaamheid tegen te gaan. Van een workshop kunst maken tot aan een diamiddag. Lees hier het volledige programma

Op 22 september zal Jacqueline als spreker aanwezig zijn op het Nationaal Eenzaamheid Congres.
 

Details

Geplaatst op: 22 september 2016 - 09:31
Geplaatst door:
Profielfoto van Janina van der Zande
Janina van der Zande