Themaoverzicht

Maatschappelijke Opvang

Werkvelden sociaal werk

Maatschappelijke opvang is het overkoepelende begrip voor Maatschappelijke opvang, Vrouwenopvang, Verslavingsbeleid, Aanpak Huiselijk Geweld en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Een aantal leden van Sociaal Werk Nederland biedt Maatschappelijke opvang aan mensen die (vaak noodgedwongen) niet thuis wonen en moeite hebben om zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. De opvang omvat het tijdelijk zorgen voor onderdak, begeleiding, informatie en advies. Maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en huiselijk geweld vallen onder prestatieveld 7 van de Wmo.

Nieuwsbericht

Sociale psychiatrie in de wijk

Op 28 april 2020 geplaatst door

Sociaal werker Norbert Wijnhofen werkt in de omgeving van Nijmegen. Als verbinder tussen bewoners die met psychiatrische problematiek en als zelfstandig in de wijken zijn komen wonen. Het is opnieuw uitvinden: hoe ondersteun je deze bewoners zo dat zowel zij als de buurt tot hun recht komen? 

Dat kan nog stukken beter. In de meeste buurten en gemeenten ontbreekt nog een samenhangende visie en aanpak. In dit artikel leggen Norbert en Alie uit wat zij zien, en hoe het beter moet. Vanuit de dagelijkse praktijk, én vanuit onderzoek.  

Norbert: "ik vind dat gemeenten zich moeten laten voeden, ook door sociaal werkers."Wat hem betreft: ana de bestuurs- en beleidstafels. Daar kan Norbert, die dagelijks bij zijn cliënten over de vloer komt voor hen het woord voeren en vertellen wat zij nodig hebben. (...) 'Ik doe dat vanuit iets dat we uit het oog verloren zijn: de sociale psychiatrie.' 

De ambulantisering van de GGZ heeft deze bewoners plompverloren uit de instelling in de wijken gedropt. Dat kan niet.  Lees het hele artikel hier.
Zie ook het pleidooi van Aedes en Sociaal Werk Nederland voor versterking van ondersteuning in wijken met sociale huurwoningen. 

Bron: Hogeschool Windesheim, participatie en Herstel, Alie weerman
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten