Nieuwsbericht

Kitty de Laat van maatschappelijke opvang in Helmond: ‘Hoe zou je dit thuis doen?’

Chris Bos
6 april 2020 | 2 minuten lezen

Kitty de Laat (oud-voorzitter van Verdiwel) in gesprek met het Eindhovens Dagblad over zorgen en kansen in de maatschappelijke opvang.Door een crisis kun je jezelf opnieuw uitvinden. Dat geldt ook voor een samenleving. Ik heb natuurlijk liever géén crises, maar als ze toch komen, moet je proberen ervan te leren.”

Ze heeft zorgen, maar ziet ook kansen. Want door een crisis kun je jezelf opnieuw uitvinden, stelt Kitty de Laat van de maatschappelijke opvang in Helmond. Elke doordeweekse dag vanuit Volkel op en neer naar Helmond, meestal met de elektrische fiets: 27 kilometer heen, 27 kilometer terug. Ook bij Stichting Maatschappelijke Opvang is het tijdens de coronacrisis een stuk stiller op kantoor, maar directeur-bestuurder Kitty de Laat is op haar post. En ze bezoekt wat vaker de andere SMO-locaties. „Om te weten wat er speelt, om zichtbaar te zijn en om te helpen als dat nodig is.” 

De Laat is een halfjaar in dienst bij SMO. Op papier combineert ze de functies van haar voorgangers Jürgen Feuerriegel (bestuurder) en Bart Hendriks (directeur). In de praktijk heeft ze veel werkzaamheden overgedragen aan anderen. Die kregen daarmee meer verantwoordelijkheid. „Ik geloof hier heel erg in. Het maakt hun werk leuker.” De Laat concentreert zich op de hoofdlijnen. Dat betekent vooral en zeker nu: zo veel mogelijk samenwerking zoeken met andere personen en organisaties, in het belang van de cliënten. 

Een beetje gezellig
Het is een spannende tijd. Bij Super Sociaal werd snel geschakeld. Al drie weken hanteert de supermarkt voor minima een deurbeleid: er mogen steeds maar een paar klanten tegelijk naar binnen; eerst acht, nu vijf. „En dan zorgen we dat de mensen die even buiten moeten wachten het ook een beetje gezellig hebben.” De Laat kroop zelf twee dagen achter de kassa toen daar behoefte aan was. 

Ook de sociale werkplaats Jobfactory draait gewoon door, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en de regering. Zorgtuinderij De Bundertjes blijft voorlopig gesloten voor publiek. De lastige dossiers zijn die van de opvang. Op de locaties De Koning (Brouwhuis) en D’n Herd (binnenstad) blijft iedereen zo veel mogelijk op zijn kamer. Eten wordt daar bezorgd. In de recreatieruimte mogen maximaal vijf mensen tegelijk aanwezig zijn en ze moeten afstand van elkaar houden. „We hebben extra personeel aangetrokken om dit in goede banen te leiden.”