Nieuwsbericht

Vrijwilligers voelen zich gelukkiger

3 maart 2020 | 1 minuut lezen

Van de mensen die vrijwilligerswerk doen zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. In 2018 zei 48 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk te hebben gedaan.  Of je gelukkiger wordt door vrijwilligerswerk of dat je meer vrijwilligerswerk doet als je gelukkiger bent, daar kan het onderzoek geen duidelijkheid over geven. Voor sociaal werk maakt het niet zoveel uit of je extra gelukkige mensen binnenhaalt, als vrijwilliger, of dat mensen extra gelukkig worden van vrijwilligerswerk. In beide gevallen haal je het geluk naar binnen.

Voor het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn zijn van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45 duizend personen van 15 jaar of ouder. Zij gaven op een schaal van 1 tot en met 10 aan in welke mate ze zichzelf een gelukkig mens vinden. Hierbij staat een 1 voor volledig ongelukkig en 10 voor volledig gelukkig.

Vrijwilligers geven vaker aan gelukkig te zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Van de vrijwilligers gaf 91 procent aan zichzelf gelukkig te vinden met een 7 of hoger, tegen 85 procent van de niet-vrijwilligers. Het aandeel dat zich ongelukkig voelt (en zichzelf minder dan een 5 geven op de schaal van 10) is bij mensen die geen vrijwilligerswerk doen bijna twee keer zo groot als bij vrijwilligers.

Of mensen vaker gelukkig en tevreden zijn doordat ze vrijwilligerswerk doen, of dat mensen die zich gelukkig en tevreden voelen zich vaker als vrijwilliger inzetten is niet onderzocht.

Het hele onderzoek lezen? Bekijk het op de site van het CBS