Nieuwsbericht

Aandacht voor cliënten in de opvang/beschermd wonen in Schouders Eronder-tournee

19 oktober 2018 | 1 minuut lezen

Het programma Schouders Eronder is een samenwerking tussen Divosa, NVVK, Landelijke Cliëntenraad, Sociaal Werk Nederland en VNG en richt zich op een betere toerusting van de reguliere- / gemeentelijke schuldhulp. Het gaat om het wegnemen van drempels voor de meest kwetsbare groepen en aandacht vragen voor andere werkwijzen.

Kennisdeling is van groot belang binnen het programma dat gesteund wordt vanuit het ministerie van SZW, maar ook aandacht en begrip voor de kwetsbaarheid van mensen met schulden krijgt aandacht. Tijdens vijf themadagen werd door het gehele land een programma aangeboden voor schuldhulpverleners van gemeenten en bewindvoerders. Het intensieve programma bevatte uiteenlopende componenten, maar de rode draad was “aandacht voor kwetsbaarheid”.

Zo werden tijdens een theatervoorstelling de verhalen van aanwezige ervaringsdeskundigen “teruggespeeld”. MEE NL vroeg aandacht voor LVB-problematiek en Stichting Lezen & Schrijven voor Laaggeletterdheid. Door Federatie Opvang is tijdens de vijf grote regionale bijeenkomsten ook een bijdrage geleverd. De problematiek van onze cliënten werd over het voetlicht gebracht. Hierbij werd de noodzaak van het makkelijker kunnen instromen van onze cliënten in schuldentrajecten benadrukt. Zowel plenair als tijdens een workshop stond dit centraal. Daarbij is wel aangegeven dat de kloof die we zien, gezamenlijk gedicht zal moeten worden. De reguliere schuldhulp moet een stapje naar ons toe bewegen en andersom.

Er is hierbij ook informatie gegeven over de activiteiten van de Federatie Opvang vanuit het project “Versterking Financiële zelfredzaamheid van cliënten” waarbij we binnen onze branche het kennisniveau van professionals verbeteren. We blijven ook de komende periode intensief samenwerken met het project Schouders Eronder.