Themaoverzicht

Maatschappelijke Opvang

Werkvelden Sociaal werk

Maatschappelijke opvang is het overkoepelende begrip voor Maatschappelijke opvang, Vrouwenopvang, Verslavingsbeleid, Aanpak Huiselijk Geweld en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Een aantal leden van Sociaal Werk Nederland biedt Maatschappelijke opvang aan mensen die (vaak noodgedwongen) niet thuis wonen en moeite hebben om zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. De opvang omvat het tijdelijk zorgen voor onderdak, begeleiding, informatie en advies. Maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en huiselijk geweld vallen onder prestatieveld 7 van de Wmo.

Goed voorbeeld

Een veilig thuis voor vrouw en kind bij Rosa Manus

Krista Batenburg is een van de eersten die vrouwen met een hulpvraag aan de lijn krijgen bij Vrouwenopvang Rosa Manus in Leiden. Ze biedt een luisterend oor en bekijkt welke vervolgstappen genomen kunnen worden wanneer het gaat om een gewelddadige afhankelijkheidsrelatie. Kortom: Krista verzorgt de intakes. “Het zijn vooral veel vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben. Vrouwen met kinderen die eindelijk de stap naar hulp durven te zetten omdat het simpelweg niet meer gaat.”

Krista is vaak getuige van verschillende problemen tegelijk: “mensen die in de schulden zitten ervaren vaak stress. Dit geeft spanningen, ruzies en dat kan resulteren in huiselijk geweld.”
Aan de hand van het verhaal van de vrouw bekijkt Krista wat nodig is en hoe veilig de situatie thuis is. “De voorkeur gaat uit naar een ambulant traject waarbij vrouw en kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Soms vinden er dan ook gesprekken plaats met de partner. Als dit niet mogelijk is dan gaan we over tot opvang. Dit kan kort of langdurend zijn. Bij kortdurend spreken we van een “time-out plaatsing” bij langdurend is het streven om te groeien naar een zelfstandige woning in de eigen regio.”

Vrouwenopvang Rosa Manus heeft een goede samenwerking met Veilig Thuis, een steunpunt voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en/of kindermishandeling. “Door die samenwerking zien we een toename in het aantal vrouwen die juist door en voor hun kinderen hulp gaan zoeken wanneer er sprake is van zo’n relatie. Hier is dan ook veel aandacht voor. Met het traject Veerkracht gaan we in gesprek met het hele gezin om vervolgens een veiligheidsplan te maken.”

Lees hier meer over het werk van Vrouwenopvang Rosa Manus

Details

Geplaatst op: 26 juli 2017 - 15:42
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Community manager
Maatschappelijke Opvang
Ik wil delen
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Thema's Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten