Publicatie

Rapport Gevangen in schuld

Het rapport Gevangen in Schuld van de Hogeschool Utrecht is in opdracht van de SVG (Stichting Verslavingsreclassering GGZ) gemaakt. Het rapport, een samenwerking tussen lectoren Nadja Jungmann (Schulden en Incasso) en Anneke Menger (Werken in Justitieel Kader), onderzocht de schuldenpositie van cliënten van de verslavingsreclassering. Maandag 1 december werd het rapport officieel gepresenteerd.

Gevangen in Schuld laat de omvang van de schuldenproblemen van reclasseringscliënten zien. De helft van hen kampt met een gemiddelde schuld van 23.000 euro. Een bedrag dat, met een inkomen dat veelal rond het bijstandsniveau zit, onmogelijk is terug te betalen. Dit zorgt voor grote problemen bij de re-integratie en resocialisatie. Een veelheid aan schuldeisers, dreiging van gijzelingen en het ontbreken van een beslagvrije voet hebben een directe invloed op het recidiverisico. Zo zorgen deze schuldenproblemen er voor dat de verslavingsreclassering haar werk minder effectief kan doen.

Het rapport laat ook zien dat een andere, meer integrale, aanpak van de schuldenproblematiek vereist is. De huidige oplossingen voldoen niet voor de reclasseringscliënten. Aan de hand van deze onderzoeksresultaten gaat de SVG op zoek naar nieuwe oplossingen.  

Details

Geplaatst op: 11 december 2014
Geplaatst door:
Sandra Wolfsen
Auteur: Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG)
Trefwoorden: gevangen, rapport, schuld, svg
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten